Судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић: Притисак извршне власти на правосуђе се отргао контроли

707

Судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић оценио је да је правосуђе под политичким притиском извршне власти, којој више нико не може да стане на пут.

Мајић је за Блиц рекао да је притисак извршне власти на правосуђе одувек постојао, али да се последњих неколико година отргао контроли, јер представници звршне власти “излазе и говоре ко ће бити крив, ко ухапшен, ко је прошао полиграф, ко је исправан…”.

“Овде имамо дупли негативни ефекат: слабије правосуђе и омнипотентну извршну власт којој више нико не може да стане на пут. На крају грађани кажу: ако овако о судовима говоре представници власти, онда је то сигурно тачно”, рекао је он.

Мајић је казао да се притисак на судије сада врши директно путем медија и да нема више потребе некога звати телефоном.

“Постоји ли опаснија ствар него кад од председника Републике чујете како ћемо ускоро сазнати штошта о судији која је донела пресуду у корист пензионера… Колико знам, ништа се није сазнало, а та пресуда је замењена”, навео је Мајић.

Говорећи о најављеним изменама Кривичног законика, којима се планирају строже казне за најтежа кривична дела, Мајић је казао да драстичне казне саме по себи неће донети решење и критиковао председника што прекорачује овлашћења, јер она има “једну церемонијалну улогу”.

“Посао председника Републике није ни да предлаже, ни да образлаже законе, кривична решења, ништа од тога.. Он има један мали сегмент надележности који се тиче такозване промулгације, то јест проглашавања закона и то управо зато да би се раздвојиле функције председника од законодавног тела”, рекао је Мајић.

(Бета, Блиц)

 

http://www.nspm.rs/hronika/sudija-apelacionog-suda-u-beogradu-miodrag-majic-pritisak-izvrsne-vlasti-na-pravosudje-se-otrgao-kontroli.html