Сулејман Сељими ослобођен даљег издржавања казне

296

ПРИШТИНА – Судско веће у Приштини ослободило је команданта Главног штаба бивше тзв. ОВК Сулејмана Сељимија даљег издржавања затворске казне, потврдио је приштинском листу “Коха диторе” директор косовске корективне службе Нехат Тачи.

Сељими ће се по изласку из затвора суочити са тужиоцима Специјалног суда за злочине припадника ОВК током 1998. и 1999. године на Косову и једна је од више од десетак особа које су на списку за саслушање.

Он је требало да се 9. јануара појави у Хагу, али није отпутовао зато што је био у болници пошто се “изненада разболео”. РТС преноси да су у захтеву за пуштање на слободу у судском већу навели да затвореник који је издржао две трећине изречене казне има право да буде ослобођен. Подсећа се да је Сељими осуђен у случају “Дреничка група”, у којем је десет припадника бивше ОВК осуђено због злочина над цивилима током конфликта 1998-1999. године.

Наводи се да је Сељими, бивши амбасадор Приштине у Албанији и по расформирању ОВК, командант Косовских безбедносних снага, осуђен је 2016. за мучење цивилног затвореника у импровизованом логору ОВК у селу Ликовац, у општини Србица 1998. и почетком 1999. године. Његова казна је у жалбеном поступку смањена на пет година и три месеца затвора.


ЉУШТАКУ ПОЗДРАВИО ПУШТАЊЕ СЕЉИМИЈА ИЗ ЗАТВОРА

Бивши командант тзв. ОВК Сами Љуштаку поздравио је ослобађање из затвора свог саборца у тој паравојној формацији током последњих сукоба на Косову и Метохији.

“Добродошли генерале. Косово већ дише слободније!”, написао је Љуштаку на свом фејсбук профилу.

Уз добродошлицу, Љуштаку је објавио и заједничку фотографију са Сељимијем. Љуштаку је један од бивших команданата тзв ОВК који је већ саслушан у Специјализованом тужилаштву у Хагу о околностима које су припадници тзв. ОВК чинили злочин над Србима и припадницима других заједница током и након сукоба на КиМ.

Позив за саслушање је добио и Сељими, али се он није појавио у Хагу у заказаном термину из здравствених разлога, па је десетак дана провео у болници.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:773579-Сулејман-Сељими-ослобођен-даљег-издржавања-казне