Тачијево “креативно решење” за Трепчу, Прешево, Медвеђу и Бујановац

886

Хашим Тачи, говорећи о коначном споразуму са Београдом, рекао је да је потребно “креативно решење”, које би гарантовало да ће бити испуњени интереси обе стране, као и САД, НАТО и ЕУ.

Тачи сматра да би било логично да се Прешево, Медвеђа и Бујановац прикључе “територији Републике Косово”, али да се, како је навео, не угрозе “косовски државни ресурси попут Газивода, Северне Митровице, Трепче или друге имовине”.

“И наравно, на крају не може бити признања између две државе без јасног дефинисања међудржавне границе између Косова и Србије”, тврди Тачи у интервјуу за Глас Америке на албанском језику.

Он је додао да ће приштински институције у потпуности поштовати сваки савет САД.

“Међутим, треба схватити да се држава Косово суочила са агресивним акцијама Србије, акцијама које шкоде држави Косово, функционисању државе интерно и екстерно”, каже Тачи.

Он је оценио да је, из тог разлога, мера које су предузеле приштинске институције била “прави корак у право време”, али је рекао да треба размишљати и о будућности, “а будућност је поштовање преовлађујућег мишљења да се не повуку тарифе, али да се суспендују, као што су саветовали САД, ЕУ, НАТО, косовски политички спектрум, цивилно друштво”.

“Ја сам оптимиста да Косово неће предузети терет одговорности за блокирање преговарачког процеса”, рекао је Тачи.

Упитан које су црвене линије за Косово, он је рекао да не може бити дијалога “у којем нема уверења Србије о признању и отварању пута за чланство Косова у УН”.

“Без ове две ствари, има смисла да нема дијалога”, рекао је Тачи.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:776003-Тачијево-креативно-решење-за-Трепчу-Прешево-Медвеђу-и-Бујановац