Тачи “припаја” и три општине с југа Србије

745

ПОСЕТА председника Александра Вучића Медвеђи и Сијаринској бањи у четвртак биће сликовит и јасан одговор на захтев Хашима Тачија да се у платформу за дијалог са Београдом укључи резолуција за придруживање Прешева, Медвеђе и Бујановца такозваном Косову.

Тачи је прошлог петка најавио да ће косовска Скупштина предложити нацрт резолуције о припајању поменутих општина са југа централне Србије. Као да је ова нова “мапа” само на корак до исцртавања, први човек самопроглашене државе је у уторак, чак, рекао да ће поднети оставку или расписати референдум уколико парламент не прихвати споразум са Београдом који предвиди припајање те три општине Косову. Како би се стигло до таквог споразума, није појаснио, али је указао да то неће значити кршење устава тзв. Косова, већ да би се у таквом случају устав мењао.

 

Приштинска платформа за дијалог са Београдом, подсетимо, усвојена је средином месеца, а између осталог, предвидела је признавање једнострано проглашене косовске независности, укидање Резолуције УН 1244 и формирање специјалног суда за ратне злочине које су током последњих сукоба наводно починили Срби. Овај документ су српски званичници одмах оценили као нереалан списак жеља који нема везе са намером да се договор постигне, а онда је Тачи на то додао и “анекс” о припајању три општине са југа централне Србије.

Узимање “здраво за готово” идеје припајања Прешева, Медвеђе и Бујановца Косову, према мишљењу бившег министра спољних послова Владислава Јовановића, може да се тумачи на два начина. Један је, како каже, да је због могућности ванредних избора на КиМ, тамо почела борба за што већу популарност која се мери степеном патриотизма.

– У тој борби се истиче недодирљивост онога што су стекли, а рука се пружа и ка три општине које су изван Косова. Друго тумачење, које је по мени тотална апстракција, је да се о овом питању некада преговарало и да се са тим застало док се не испуне неки други услови, али је њима то ипак дало неку дозу оптимизма. Све је то игра жмурке и психолошко политичка партија у којој не знате шта је појавно стварно а шта појавно нестварно.

Хашим Тачи / Фото Танјуг-АП

БРАЋА БИТИЋИ И ПРИТИСЦИ

УБИЦЕ браће Битићи познате су по имену и презимену и налазе се у највишим институцијама српске државе – рекао је у уторак Тачи, који се састао са Иљиром Битићијем, братом тројице Битићија, Илија, Агрона и Мехмета, тројице америчких држављана албанског порекла који су убијени 1999.

У СРЕДУ САСТАНАК У ПРЕДСЕДНИШТВУ

ВУЧИЋ ће се у среду састати са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и најзначајнијих институција Републике Србије. Састанак ће бити одржан у Председништву у 11 сати. Председник је раније најавио да ће са Владом Србије у наредним данима размотрити низ порука које је Београд добио из европских и светских земаља.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:779737-Тачи-припаја-и-три-општине-с-југа-Србије