Тачи: Са Вучићем сам се срео неколико пута и на састанцима који нису били јавни

820

Председник тзв. Косова Хашим Тачи изјавио је да се са српским председником Александром Вучићем сусрео неколико пута на састанцима који нису били јавни.

“Неколико пута сам сусрео предсједника Вучића изван камера у Бриселу, у ходницима и ходнику… Срео сам се у Ватикану, у одређеним тренуцима када је био на различитим церемонијама, сусрели смо се у Паризу када смо били на међународној мировној конференцији, а такође и у Бечу смо се срели, срели смо се и у Њујорку”, казао је Тачи за Радио телевизију Албаније.

Тачи је рекао да су се сусрели на састанцима различитих лидера где су отворено разговарали “без камера”, о догађајима у региону и на Западном Балкану.

“Ја сам у његовом присуству, чак и у присуству међународних партнера рекао да споразум има смисла за Косово само ако се закључи уз узајамно признавање и Косово се учлани у УН. За такву ствар сам спреман да укључим сав свој људски, национални и политички капитал да постигнем такав договор”, казао је Тачи.

Он је оценио да политика на Косову, али и изван њега, у другим албанским областима, треба да се фокусира на доношење стратешких одлука, а не на дневне политичке изборне игре.

“То сам превазишао пре доста времена”, казао је косовски председник и додао да неће прихватити никакав споразум који не јамчи обострано признање и чланство у УН.

ТАЧИ: ПРИЈАТЕЉСТВО СА САД СТАЛНО И ОД СУШТИНСКОГ ЗНАЧАЈА ЗА КОСОВО

Председник Косова Хашим Тачи данас је на састанку с америчким амбасадором на Косову Филипом Коснетом рекао да је пријатељство са САД стално и суштинског значаја за остваривање стратешких циљева, посебно за интеграцију Косова у евроатланске структуре.

“Косово и САД деле заједничке вредности, принципе и циљеве. У овом случају наш је заједнички циљ да радимо за мир и одрживу стабилност на Косову и региону, као предуслов за просперитет наше земље. Кључ за мир је постизање мировног, свеобухватног и коначног споразума између Косова и Србије”, рекао је косовски председник.

У саопштењу кабинета председника Косова се наводи да су се Тачи и Коснет сагласили да је од виталног значаја да се уклоне све препреке за наставак дијалога с Београдом и да се отвори пут мировном споразуму.

“Партнерство и пријатељство са САД је од животног значаја за Косово. Косово је стигло тако далеко захваљујући свестраној подршци САД”, казао је Тачи.

Иако се у саопштењу изиричито не спомиње, главна тема разговора су били захтеви САД да се на одређено време суспендује такса коју је Косово увело на робу која се увози из Србије и БиХ, о чему су званичници Косова јуче добили писмо од виских званичника САД.

У писму се изражава неверица због “олаке” одлуке Косова да “игнорише савете” САД и упозорава Влада Косова да док не суспендује одлуке о таксама не може да очекује да се односи Косова и САД “врате на претходан, завидан ниво”.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:777190-Тачи-Пријатељство-са-САД-од-кључног-значаја-Са-Вучићем-сам-се-срео-неколико-пута-и-на-састанцима-који-нису-били-јавни