Тачи, Харадинај, Курти – сличности и разлике

768
слика: https://prizma.mk/

Пре последњих избора на Косову говорило се о коалицији рата, где спадају странке Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја, и коалицији мира, у коју су сврставали партије Исе Мустафе, Беџета Пацолија и Самоопредељење Аљбина Куртија. А онда су избори измешали карте. Нови премијер је то видео као нову еру за простор којим влада.

Спремите се за ново Косово. Верујем да ћемо се суочити са проблемима које имамо – Рамуш Харадинај

Све што је битно за данашње Косово догодило се 1999. године. Те године подељене су улоге, те године направљена су савезништва, те године направљене су поделе. Година 1999. је година коначног разлаза Ругове и Тачија и великог успона човека кога су звали Змија док је командовао тзв. Ослободилачком војском Косова.

Ја сам суоснивач ОВК. Од 1992. године сам учествовао у акцијама у Дреници. Био сам од почетних идеја у ослободилачком рату – Тачи.

Новинар Миливоје Михајловић каже да Тачи није борац, већ се бавио политиком.

“Он је експонент ‘дреничке групе’, није био борац, није учествовао у окршајима – бавио се политиком, био је амерички човек у врху косовског сепаратистичког покрета. Имао је моћне заштитнике, свог ујака који је био снажно везан за САД. Имао је финансијску подршку у том рекету који су узимали од Албанаца на Западу”, рекао је новинар Миливоје Михајловић.

У Рамбујеу 1999. године, на мировној конференцији о Косову, упитао је: “Шта, ја да будем професор историје у Малишеву?!”

Чекајући да НАТО отпочне са новом историјом на Косову, Тачи је пристао на споразум кад му је портпарол Стејт департмента обећао да ће у Холивуду бити снимљен филм о њему. Филм није снимљен, али нови лидер јесте створен.

“Он је у Рамбујеу промовисан као нови лидер. Албанци су у Рамбује отишли са једним вођом, то је био Ибрахим Ругова, а вратили су се са другим – то је био Хашим Тачи. То је њихов преврат, то је њихова Осма седница”, истиче Михајловић.

Дописник РТС-а са Косова Андрија Игић указује да je Хашим Тачи политичка фигура која је најдуже на власти од свих албанских политичара. “Његова сарадња са међународним центрима одлучивања испоставила се као најуспешнија по њихове интересе”, истиче Андрија Игић.

Од 2000. је на челу Демократске партије Косова, до оставке 2016, када је изабран за косовског председника. Ту је дошао са позиција премијера, на којој је био два пута, и министра спољних послова.

Књижевник и новинар са Космета Живојин Ракочевић објашњава да је Тачи технологију власти учио од Мила Ђукановића:

“Он је брижљиво пратио шта овај ради у Црној Гори, чак у последње време имају и исту гестикулацију. Има један тренутак после њиховог састанка у Будви – Хашим Тачи је рекао свом саветнику – ‘Жао ми је што боље не знам српски, ја и овај Мило се баш осећамо’.”

Рамуш Харадинај и Хашим Тачи (архивска фотографија)

Рамуш Харадинај и Хашим Тачи (архивска фотографија)

 

Али се изгледа не осећа баш најбоље са тамошњим косовским премијером, ратним другом Рамушом Харадинајем, вођом тзв. ОВК и генерал-мајором Косовског заштитног корпуса.

“Имају ратни консензус – он гласи: не говориш о мени, не говорим о теби оно што знам. У случају да проговориш, последице ће бити фаталне и за породицу и за све. Имали смо пре неколико година напад на кућу Хашима Тачија, који је имао за циљ да покаже да ништа није свето, ни породица, ни власт ни моћ, ако оде било какав глас према Специјалном суду против Харадинаја или Тачија”, истиче Ракочевић.

Постоји неслагање између њих, али није још дошло до сукоба, објашњава Андрија Игић.

“Тачи је за укидање таксе на српске производе и корекцију граница, Харадинај одолева притисцима да укине таксу и противи се подели територија”, рекао је Игић.

Многи мисле да нема велике разлике у политикама Тачија и Харадинаја, већ игре доброг и лошег полицајца. Дели их подела, као предлог за решење косовског питања. Да ли је то и једина истинска разлика?

“По овом питању је истинска, по другим питањима не верујем да имају озбиљне проблеме. То су и политичке динамике, Харадинај је изгубио много са демаркацијом са Црном Гором, у неку руку, он је добио власт том картом, то му је сад хипотека – људи му не верују, он мора да докаже народу, већинском становништву, да искрено мисли да поделе Косова не може да буде”, рекао је Енвер Хасани, бивши председник косовског уставног суда.

Рамуш Харадинај 

Харадинај је у свом животу прешао пут од детета које је маштало да буде астронаут, преко другог по популарности лидера тзв. ОВК, до највиших политичких функција. За њега су говорили да у име Америке контролише Тачија на Косову.

Немамо своју вањску политику, припадамо клубу земаља који води Америка – Харадинај

Са места премијера 2004, где се задржао 100 дана, одлетео је – не у космос него у Хаг. Два пута му је суђено за злочине над Србима и неалбанцима. Оба пута је ослобођен. Данас се Србима обраћа на српском. Шаље им мирољубиве поруке и жели да се од тензија дође до мира између два народа:

Срби Косова јесу грађани Косова, јесу у својим домовима, то је њихова кућа, њихов дом – Харадинај

Рамуш Харадинај (архивска фотографија)

Рамуш Харадинај (архивска фотографија)

 

Поруке мира неретко су ишле са претњама:

Подела за мене значи рат, ја кажем то без оклевања и ризично је да се говори о подели. Није добро спомињати поделу. Свако ко говори о подели, донеће трагедију на Балкану – Харадинај

Живојин Ракочевић сматра да Рамуш Харадинај воли да буде жртва.”Он сматра да је Србе избацио из живота 1999, а сада је жртва јер избацује Србију дефинитивно са Косова. Он је ту да постави врло високо границе које ми нећемо моћи да прескочимо. Зна се да је Метохија упориште Рамуша Харадинаја, да је он из северне Албаније населио велики број људи који су били пука сиротиња, дао им куће, имања и они су његова неформална гарда”, указао је Ракочевић.

Фатмир Љимај 

Трећи ратни друг је једно од најозлоглашенијих лица ОВК. Са фудбалског терена отишао је на ратни. Тамо је рањен. Судило му се и код куће и у Хагу – и за корупцију, и за ратне злочине. Фатмир Љимај највиши је официр ОВК којем се судило за злочине пред домаћим судом.

Данашња пресуда показује да је наша ослободилачка борба била праведна и чиста, да може да буде на пример и на част свакој нацији – Љимај

Старо Грацко и Клечка – два су предмета за које је заинтересован и Суд за злочине ОВК. Такође, помиње се и у извештају Дика Мартија о трговини људским органима. Љимај данас позива све да се одазову позиву Специјалног суда. У приштинском је тиму за наставак дијалога са Београдом.

Фатмир Љимај (архивска фотографија)

Фатмир Љимај (архивска фотографија)

 

“Oн је опасан јер је био један од генерала у Дреници, што је вероватно крвавио руке, што је потенцијални путник за Хаг, опасан је јер је он исто инструмент Хашима Тачија”, наглашава новинар Миливоје Михајловић.

Душан Јањић из Форума за етничке односе објашњава да постоји цео спектар мањих странака, које су настале тако што су поједине вође побегле из некада Тачијеве партије ПДК, а сада партије Кадрија Весељија, и оне су углавном у коалицији.

“Побегли су Љимај, Краснићи, јер су били у сукобу са Тачијем и то пре свега око питања о Специјалном суду, јер су они вође и видели су себе као могуће осумњичене. Онда су они покушали са формирањем својих странака да створе блок који ће блокирати владајућу ПДК, али и јавност да их испоручује”, наводи Душан Јањић.

Кадри Весељи 

Од школске клупе до политичке сцене, Тачи има још једног друга – Кадрија Весељија. Познат као један од оснивача ОВК, наследио је Тачија на челу Демократске партије Косова. Бивши је први човек косовске тајне службе ШИК, Албанске информативне агенције. Био је у затвору. Предмет је бројних истрага. И његово име записано је у извештају Дика Мартија.

Србија се не труди да се врати, али ми се нећемо зауставити до Ниша, јер ова земља је слободна, независна и суверена, а свако кршење ће добити заслужени одговор свих Албанаца, где год да живе – Весељи

Кадри Весељи (архивска фотографија)

Кадри Весељи (архивска фотографија)

 

Србија је актуелном председнику косовске скупштине наводно добро послужила, макар да у Швајцарској оснује фирму као држављанин са њеним пасошем. Председник Србије означио га је као правог господара Косова.

“Не мислим да је прави господар Косова. Он је такође човек из Тачијевог тима, био је шеф служби на Косову после рата. Људи који познају политичку сцену на Косову кажу да је то човек чија је фиока пуна досијеа косовских политичара, али мислим да је део Тачијеве екипе и без њега ништа не ради”, каже Миливоје Михајловић.

Беџет Пацоли 

Данас најбогатији човек на КиМ, косовски министар спољних послова, није у извештају, али јесте у комшилуку Дика Мартија у Лугану, где има вилу. Беџет Пацоли, финансијер из сенке – како га зову, према сопственом признању, није уплатио ни франак за фонд “Домовина зове” из којег се финансирала Ослободилачка војска Косова. Милијардер ипак слови за финансијера косовске независности.

Новинар: Неки кажу да ви плаћате за признање независности Косова. Да ли је то тачно?

Пацоли: Не бих одговорио, јер ми изгледа банално

Беџет Пацоли (архивска фотографија)

Беџет Пацоли (архивска фотографија)

 

Миливоје Михајловић каже да је Пацоли био користан као неко ко је интегративни фактор на косовској политичкој сцени, али да је његова ефикасност на спољнополитичком плану слаба.

“Откако је он министар спољних послова, све више земаља повлачи признања независности Косова”, подсећа Михајловић.

Бивши муж познате певачице Ане Оксе био је узоран војник у Титовој гарди. Сретао се са Милошевићем, реконструисао Кремљ, Думу, Оперу у Москви. Његове фирме градиле су и Астану.

Ја сам имао част радити са Јељцином – Пацоли

“Пацоли је класичан тајкун, он купи квоту за изборе, и он воли да буде сликан, да глуми моћ, али у суштини нема никакву идеологију, као и већина тајкуна”, истиче Живојин Ракочевић.

Иако можда не идеолошки, успротивио се идеји Хашима Тачија о корекцији граница.

Подела територије не би требало бити, подела на бази етницитета – Пацоли

Иса Мустафа 

Тајкунима у последње време може да се похвали најстарија партија косовских Албанаца – Демократски савез Косова Исе Мустафе. Додатно ослабљена на претходним изборима, та странка се никада није опоравила од губитка Ибрахима Ругове. Има ли места за Ису Мустафу поново?

Иса Мустафа (архивска фотографија)

Иса Мустафа (архивска фотографија)

 

“Иса Мустафа неће бити прихваћен јер га не прихватају Американци, они сматрају да је сувише комуниста, да споро доноси одлуке, да се не јавља на телефон редовно, да све своје одлуке мора да проверава кроз органе странке, а они немају времена за то”, каже Живојин Ракочевић.

То је највећа заоставштина Ибрахима Ругове и против ње се, истиче Ракочевић, води систематска борба на терену јер се они од осталог политичког спектра сматрају недовољно Албанцима, нису окрвавили руке, нису се истакли у борби против Срба, немају заслуге и самим тим немају право да воде Косово.

Аљбин Курти 

А иако најјачи појединачно на изборима, Аљбин Курти није успео својим путем да поведе Косово. Организатора студентских протеста 1997, звезду антимилошевићевих кругова, добитника награде за толеранцију, хапсили су и Срби и Албанци. Први због угрожавања територијалног интегритета, због чега је осуђен на 15 година затвора у Нишу. Провео је, додуше, само две у њему.

Ја сам овде осуђен због својих политичких убеђења и ставова – Курти.

Други су га на Косову хапсили 2015. и 2017. Због сузавца у Скупштини, потом јер није поштовао меру кућног притвора. Његов покрет, формиран 2005, окупља незадовољне из средње и више класе. Незадовољни су политиком према статусу Косова, међународном заједницом, приватизацијом.

Нисам ја против присуства међународне заједнице као такве, него карактера тог присуства који влада Косовом. Уместо да буде наш партнер, она је над нама – Курти

Aљбин Курти на изборима 11. јуна 2017. године

Aљбин Курти на изборима 11. јуна 2017. године

 

“Он је човек који није испрљао руке крвљу, за време сукоба на Косову био је у српском затвору, није ни имао прилику да ратује, пази да његова странка нема корупционашке афере и у томе успева у доброј мери. Има снажан национални вокабулар, снажнији од осталих. Не мислим да би урадио оно што говори. Његов план је да Хашим Тачи подели Косово, да заврши ту епизоду, а да га он сруши јер је издао тзв. националне интересе”, сматра Миливоје Михајловић.

Иако на изборима појединачно најјаче, Самоопредељење је недавно додатно ослабљено за групу посланика која се прикључила Социјалдемократској партији Косова. Предводи је градоначелник Приштине Шпенд Ахмети који је, такође, напустио Куртијев покрет.

“Што се тиче социјалног програма, Аљбин Курти је такође лево, а што се тиче националног, он је најекстремнија десница, то зависи од потреба и осећања која се креирају у друштву”, додаје Живојин Ракочевић.

Ми смо против поделе Косова, доста смо се делили – Курти

“Курти, који се залагао за поделу и присаједињење, одједном је против разграничења Хашима Тачија, Срби су ту колатерала, то је њихова борба за власт”, истиче Душан Јањић.

У противљењу је уједињена цела опозиција, па је то изнела у писму које је послала високој представници ЕУ. Против је, осим Тачија, готово цела владајућа структура.

“Верује се да би Курти у неком стицају околности био блажи од Руговиних наследника, јер нема комплекс непријатељског односа према Србима, да није довољно Албанац или да се није довољно сукобљавао са Србима”, каже Ракочевић.

Сматра да Косово треба да се уједини са Албанијом, јер су га од ње насилно одвојиле велике силе.

Ми тежимо томе да Косово има право на самоопредељење, тиме што би референдумом могло да се изјасни за уједињење с Албанијом – Курти

Три ствари држе Албанце на истој страни 

Албански премијер Еди Рама има план – уједињење Албанаца до 2025. Харадинаја је позвао да започне са израдом стратегије за то. Има ли велика или природна Албанија противника?

“Увек је Руговина партија и Пацолијева била на дистанци, имате мале социјалдемократске групе које су биле за косоварски идентитет, ако узмемо ПДК, то је тактичко приближавање тој идеји, они су били за државност Косова. Хашим Тачи је почео да манипулише том идејом у једном моменту са Едијем Рамом. Кад је у путању АБК – због Даута Харадинаја, Рамуша, они су блиски тој идеји, али не ‘Велике Албаније’ него тзв. природне, у којој живе сви Албанци и, наравно, ту је Самоопредељење без социјалдемократа”, наводи Душан Јањић.

Погледом из Београда понекад сви Албанци могу деловати исто. Упркос разликама, три ствари држе их на истој страни.

“Тренутно је цео партијски и политички живот притиснут са два елемента, први који све уједињује, то је однос према изградњи косовске државе и однос према Србији. Друга – странци”, истиче Јањић.

Миливоје Михајловић сматра да је њихов главни циљ да постигну независност – у овом тренутку да направе велику драму, да покажу Западу да без њих не може да се реши.

Ратно крило испливало је на површину и доминирало све ове године због подршке САД, које сада први пут показују знакове љутње због такса које је Приштина увела за робу из централне Србије. Да америчко дете још није пунолетно не крије Кадри Весељи, који, када тражи да се оне суспендују, не мисли на таксе, него на однос са Америком. А тај однос могао би и да одсвира крај влади Рамуша Харадинаја.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3406007/taci-haradinaj-kurti–slicnosti-i-razlike.html