Томас Тајнер: Мислим да су официри генералштаба Војске Србије објаснили председнику Вучићу да ће ако се усуди да нападне Косово борбени авиони НАТО реаговати у року од неколико сати

44
https://news.ru/europe/missiya-nato-zayavila-o-gotovnosti-vmeshatsya-v-situaciyu-v-kosovo/

Српски председник Александар Вучић синоћ је добио јасну поруку официра Генералштаба, сматра Томас Тајнер, некадашњи припадник италијанске војске и стручњак за хладноратовске копнене снаге НАТО и одбрамбену стратегију Алијансе.

“Мислим да су официри Генералштаба Србије синоћ објаснили председнику Вучићу да ће, ако се усуди да се нападне Косово, борбени авиони НАТО-а  реаговати у року од неколико сати … У року од 48 сати 173. ваздушно-десантна бригада америчке војске била би пребачена ваздушним путем на аеродром у Приштини, а падобранска бригада италијанске војске “Фолгоре“ ваздушним путем до аеродрома Ђаковица (који је италијанска војска изградила за ову сврху)”, пише Тајнер.

I think last evening Serbia’s General Staff officers explained to President Vučić that if he orders to attack Kosovo NATO fighter jets would appear over Serbian forces within hours and start bombing them… and within 48 hours the US Army’s 173rd Airborne Brigade would be
1/4 pic.twitter.com/9QkAYROmOi— Thomas C. Theiner (@noclador) August 1, 2022

Тајнер даље наводи на Твитеру да би дан касније била активирана Механизована бригада италијанске војске “Пинероло“, која се налази у Барију и околини, а отпремила би је 3. морнаричка дивизија италијанске морнарице са својим амфибијским бродовима из Бриндизија у Драч у року од 2 дана.

Од Драча до Митровице, каже, “Фрецциа ИФВс”, борбеним возилом Моторизоване бригаде Пинероло, и разарачима тенкова “Центауро”  било би потребно шест сати да стигну захваљујуц́и аутопуту А1 који суфинансира Запад.

Укратко, закључује овај стручњак, НАТО има планове и већ 23 године тренира да брани Косово.

“Ако Срби икада крену и нападну НАТО, снаге Алијансе би их надмашиле у ваздуху за неколико сати, а на копну за неколико дана. А НАТО се побринуо да генерали Србије то знају”, закључује он.

(Данас)

НСПМ