Турска поклања џамију муслиманима на Косову и Метохији

990

Турска као поклон Kосову планира да у Приштини изгради џамију по угледу на џамију Селимија из 16. века у турском граду Једрене.

#Vesti #Kosovo #Metohija #Srbija #Džamija #Otomansko_carstvo #Jedrene #Turska
Џамија у Једрену и подсетник на непрежељани освајачки пут преко Србије до Европе.

У албанској јавности на Косову и Метохији постоје контроверзе по питању изгледа џамије.

Наводи се да је прошло шест година откако су исламске верске вође и тамошњи званичници положили камен темељац нове главне џамије у Приштини – камену плочу која је сада скривена испод корова на паркингу.

Сада, упркос одбацивањима нацрта које су направиле архитекте по угледу на многобројне џамије Отоманске империје, почетак изградње те џамије планиран је за пролеће ове године у делу Приштине који се зове Дарданија.

“Гардијан” напомиње да је Турска уложила огромне инвестиције на подручју Kосова, подсећајући на речи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана из 2013. који је казао да је “Турска Kосово, а Kосово Турска”, што је, како се наводи, окарактерисано као “неоотоманизам”.

Kонтроверзе су, како се наводи, настале још када је некадашњи градоначелник Приштине Иса Мустафа поставио камен темељац за изградњу џамије у Приштини која, на крају, ипак није изграђена преноси Танјуг.

Иако основе противљења изградњи џамија широм Европе леже у страху од ислама, када је реч о Kосову, то није случај, наводи “Гардијан” и додаје да селокални Шиптари противе јер тај потез виде као оштар утицај Турске, док се други плаше враћања вере у секуларни, постсоцијалистички оквир.

Међу најгласнијим противницима овог пројекта налазе се локалне архитекте.

Развој пројекта прати турски Директорат за религијска питања (Диyанет), који је до сада надгледао изградњу десетина других џамија широм исламског света у последњим годинама, што неки описују као оруђе у игри моћи коју Турска игра, наводи “Гардијан”.

 

http://www.kmnovine.com/2019/01/7ost.html