Турци иду из Рожаја?

590

М. СЕКУЛОВИЋ

КАДА је пре четири године Општина Рожаје потписала уговор о купопродаји са турском компанијом о приватизацији Шумског индустријског комбината “Горњи Ибар”, очекивања су била велика, као и обећања. Инострани инвеститор је требало само у лимелирници да запосли 159 радника и да више милиона уложи у модернизацију погона. Међутим, сад је готово извесно да је посао пропао.

– Стекли су се услови за раскид уговора са турском фирмом Montenegro Wood Sancakli Mobilya, која је купила, односно закупила делове некадашњег рожајског “Горњег Ибра” – саопштио је недавно Бранко Вујовић, тадашњи председник Савета за приватизацију.

Према слову уговора, фирма из Турске се инвестиционим планом обавезала се на улагање у погон панела од 5,36 милиона евра. Од тога је 986.000 евра било намењено за адаптацију и реконструкцију постојећих објеката. Преостала 4,4 милиона су планирана за потребе производног процеса, што, на основу уговора, представља минималну инвестицију. Такође, предвиђено је да се у погон ламелирнице, где је требало да се производе столице, уложи у модернизацију, технологију и нову опрему више од 4,5 милиона евра и да прве године упосле 49, а до краја 2018. године укупно 159 радника. У овај погон Турци нису уложили ни цента, нити запослили макар једног радника.

Челници Општине Рожаје, који би требало да објасне како је турској компанији толерисана бахатост, по обичају, недоступни су за разговор.

ДЦГ: ЦИЉ ЈЕ БИО ДОЛАЗАК НА ВЛАСТ

ПРИЧА да ће се многе ствари у Рожајама променити набоље, само да се сруши власт ДПС, у ствари је само показала да се ради о истој политици, све зарад доласка на власт и личног богаћења. Турска фирма, која се обавезала уговором да ће запослити одређени број радника на годишњем нивоу и да ће се та цифра увећавати са сваком новом годином у ствари се показала као превара – саопштила је Демократска Црна Гора.

САПУНИЦА ОД САПУНА

ПОМПЕЗНО најављени долазак инвеститора из Турске у бившу фабрику “Декор” такође је остала само “димна бомба” локалних власти. Нити је инвеститор дошао, нити је у Рожајама почела производња сапуна, течног детерџента и средстава за чишћење.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:773927-Турци-иду-из-Рожаја