Турци освајају Црну Гору, Руси се повлаче

1067

С. Греговић

ТУРЦИ освајају Црну Гору, новцем, као трговци и добродошли инвеститори. А да је све више Турака, посебно на југу јадранске обале, потврђују свежи подаци. У минулој години регистровано је 1.545 њихових фирми и привредних предузећа, а само пре три године било их је једва седамдесетак. Руси се повлаче продајући некретнине по много нижим ценама од оних којима су их плаћали 2006. и годину-две касније.

Велике новоизграђене стамбене зграде у Будви, али и у другим местима Црногорског приморја, у којима појединци имају и десетине станова, чекају купце. Њихов број је протеклих година знатно опао. А велика понуда и слаба куповна моћ некадашње средње класе, условили су и пад цена. Али не много. У Будви та цена се “држи” од 1.200 до 2.500, па и 3.000 евра по квадратном метру, и мало подаље од плажа и ближе мору. Када “замирише” кеш, може и ниже.

– Уследиле су велике промене на тржишту – кажу у агенцији “Камин” у Будви. – Сада су Руси, који су били главни купци нудећи велике паре за станове, куће и плацеве – продавци. А купци су Турци.

У овој и другим агенцијама веле да је пуно турских купаца који узимају станове, али и пословне просторе. По свој прилици, кажу, они хоће да имају “црногорску адресу”, па неретко станове које су купили издају. Неке просторе и закупљују и отварају бутике са разном робом, најчешће накитом, а баве се и туризмом. Појединци се спремају за отварање угоститељских локала, а има и других бизниса у којима хоће да се опробају. Омиљена места су им стара градска језгра у којима посебно лети пулсира туристички живот, али не избегавају ни друге локације.

У понуди је и немали број вила у залеђу обале, нарочито око плажа, дуж путева који воде кроз приморје. Раскошне куће са базенима, чија је површина од 250 до 300 квадрата нуде се за 200.000 до пола милиона па и више.

Руси се повлаче због економске кризе, али и те како и због затегнутих политичких односа између Црне Горе и Руске Федерације, обостраних санкција, али и других проблема који су настали откако је Црна Гора постала члан НАТО. Своје виле и станове које су купили у време “инвазије” 2007. или 2008. сада нуде и упола цене.

ПРОДАЈНИ БУМ

У ВРЕМЕ најезде руских инвеститора квадратни метар стана продаван је по цени од 3.000 па до 8.000 евра. Продаја је ишла веома добро, па су, видевши велику зараду у том послу, многи домаћи инвеститори градили интензивно. И прекомерно. Продајни бум је трајао кратко, а тада је Будва “извикана” као скупа дестинација. Са стамбеним зградама које немају праве саобраћајне прикључке, паркинге и осталу инфраструктуру. Слично је и са пределима јужно и северније од ове црногорске туристичке престонице.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:774999-Турци-освајају-Црну-Гору-Руси-се-повлаче