У Аустрији све више убистава

759

БЕЧ – Осећај да се у Аустрији догађа све више убистава не вара, јер га бројке доказују. Само у првих 21 дан ове године убијено је пет особе, а све жртве су биле жене.

У понедељак после подне догодило се последње убиство жене, у Тулну, где је Македонац убио своју супругу убодом ножем у врат насред улице. Не пролази готово нити једна недеља са мање од једне жртве убиства, показује званична статистика.

Прошле године забележен је рекордан број убиства – чак 78, а међу убицама код странаца највише их је из Србије и са Косова. Поређења ради, 2014. убијено је “свега” 38 особа, а од тада број непрестано расте. Претходно је, 2012.забележен тадашњи рекорд са 70 убијених лица.

Веома је упадљиво да је међу жртвама све више жена, прошле године оне су чиниле 60 одсто, а ове до сада 100 процената. “Жене постају самосталније. Оне су научиле да артикулишу своје жеље, и као такве нису више овисне од мушкараца, растају се од њих. Многи мушкарци то не могу да прихвате и за њих су жене и даље посед”, анализира психијатар Сигрун Росмант.

У прошлој години 41 Аустријанац почино је убиство, и 37 странаца, а међу странцима ранг листу земаља порекла предводе Србија и Косово чији су грађани починили по седам убистава. Према полицијским подацима, 57 одсто убистава се догађа унутар породица, а већину извршавају чланови породице, који живе у истом дому, најчешће брачни партнери.

То објашњава и чињеницу да је 50 одсто убистава почињено у стану или кући жртве, а 17 одсто на улици. У свега 16 одсто случајева жртва и убица пре убиства нису имали никакву везу или однос.

Због алармирајућих података, аустријске власти планирају мере како би преокренуле тај тренд криминала. Посебно политику забрињава насиље над женама, јер, поред убистава жена, расте и број других кривичних дела над женама – силовање, сексуално злостављање и слично. Влада планира, поред увођења броја телефона за пријаву таквог насиља за жене, да прошири забрану приласка насилнику, али и веће казне.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:772929-У-Аустрији-све-више-убистава