У Београду се одржава шести по реду протест “Један од пет милиона”: Рада Трајковић: Вучић од Београда прави сигурну кућу за криминалце и мафију

1017

Шести протест против актуелне власти под називом “Један од пет милиона” почео је на платоу испред Филозофског факултета у Београду. Обратили су се Рада Трајковић и истакла да је Вучић направио компромис са Тачијем и Харадинајем, те да је од Београда направио сигурну кућу за криминалце и да неће бити бољитка за Србију док је он на власти. Колона кренула у протестну шетњу београдским улицама.

Колона грађана је после говора глумца Бранислава Трифуновића и председнице НВО Европски покрет са КиМ Раде Трајковић кренула центром Београда. Колону предводе бубњари, окупљени носе српске и заставе Београда, а са камиона са озвучењем чује се музика.

Предвиђено је да траса шетње буде преко Трга републике, Македонске и Светогорске улице, Таковском поред РТС-а, па потом кроз Улицу кнеза Милоша и Таковском поново до платоа на Студентском тргу.

Поред једног од организатора протеста, глумца Бранислава Трифуновића, на данашњем скупу ће говорити и председница невладине организације Европски покрет са Косова и Метохије Рада Трајковић.

Ово је земља за нас а не за лопове, преваранте, оне који краду и узимају, рекао је на почетку Бранислав Трифуновић, који је обавестио присутне да су из Краљева кренули људи пешице, како је рекао, хероји, како би били на протесту 16. јануара, на протесту поводом годишњице убиства Оливера Ивановића. Додао је да желе да обележе тај дан, да се такве ствари никад не десе. “Пиштаљке оставите код куће, понесите свеће”.

Добили смо још једног хероја, Деска из Раките – зауставили су радове и поручили да можемо да се боримо за лепу и праву земљу. “Има нас више и биће нас више и победићемо. Победићемо оне који народ називају издајницима, странима плаћеницима… За њих имамо метле и гов**ве мотке”, поручио је.

Рада Трајковић је, говорећи о убиству Оливера Ивановића, рекла да је “туга у нама”. Прво кад се Милошевић појавио, морао је да покори Србе с Косова, и Вучић, да би се исто устоличио, покорио је Србе с Косова, рекла је Трајковићева. “Убили су нам Оливера, најбољег међу нама… Мислили су да смрт Оливера треба да промовише немогућност живота Срба и Албанаца, да разграничење буде будућност… Он им је и мртав показао, јер су изашли и комшије Албанци да га испрате на последњи пут, жалили су свог комшију, и тако је план Вучића и Тачија постао план неостварив”, додала је.

Оценила је да Вучић има компромис са свима, са Тачијем, Харадинајем, осим са поштеним народом. Тај компромис је противан Уставу Србије, Резолуцији 1244, противан је паметним људима, то је компромис издаје, истакла је Трајковићева. Она је додала да је Вучић признао правни систем Косова, потписао то, али да га не признаје једино, како је рекла, за мафијаше. У Београду је увео полиграф правду за Милана Радоичића, који је, како је рекла, осумњичен да је умешан у убиство Оливера Ивановића. Ако признајеш правни систем Косова, изручи Милана Радоичића Приштини, не прави од Београда сигурну кућу за криминалце, додала је Трајковић.

“Ми тражимо да се Срби не плаше Срба. А од када је Вучић на власти, ми се плашимо Срба”, казала је Трајковић.

Први протести су иницијално организовани због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста, када је затражено да власт престане са насиљем против неистомишљеника и да се пронадју налогодавци напада.

Захтеви су проширени, тражи се пет минута на РТС-у за протесте, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак почионилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића и налогодаваца напада на новинара Милана Јовановића.

Тражи се и оставка министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића као и смене генералног директора Радио-телевизије Србије Драгана Бујошевића и уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића.

У Крагујевцу почео протест “Буди један од пет милиона”

У Крагујевцу је вечерас у 18 часова, почео други протест “Буди један од пет милиона”, а најављена су обраћања четири говорника и протестна шетња.

Крагујевчани су се окупили испред робне куће “Београд”, носе заставе и транспарент “До победе против диктатуре”.

Протесна шетња кретаће се ка Ђачком тргу испред Гимназије где ће се, како најављено обратити говорници, међу којима један од организатора новинар Милан Шерифовић.

Протести у Крагујевцу организују се у знак подршке демонстрантима у Београду, који вечерас протестују шести пут.

Један од организатора протеста у Крагујевцу, предузетник Небојша Вељковић раније је навео да је актуелна власт вратила српско друштво у “претполитичко доба” и да се протестима тражи поштовање закона и да институције не иступају из својих овлашћења.

У Београду се данас од 18 сати одржава протест „Један од пет милиона – почело је“, окупљање на платоу испред Филозофског факултета; Протест се одржава и у Крагујевцу

Савез за Србију позвао је преко друштвених мрежа на ново окупљање у суботу 12. јануара у 18 сати у Београду под слоганом „Један од пет милиона – почело је“.

Најављени говорници су Рада Трајковић, опозициона политичарка са Косова и глумац Бранислав Трифуновић, који је био говорник на сваком од пет досад одржаних суботњих протеста од 8. децембра.
И ово окупљање почеће у Београду на платоу испред Филозофског факултета, а још није познато да ли ће унапред бити објављена маршрута шетње. Према досадашњем искуству, повремено се са мејл адрес „стопкрвавимкошуљама“ пошаље медијима унапред маршрута и подсети на захтеве, а понекад не. Савез за Србију није формални организатор протеста, већ као организатори иступају студенти и млади активисти који су водили тромесечни свакодневни Протест против диктатуре након председничких избора 2017. Група Против диктатуре настала тада је придружена чланица Савеза за Србију.

Данас ће бити одржан и други протест у Крагујевцу “Буди један од пет милиона – Крагујевац”.

(Агенције)

 

http://www.nspm.rs/hronika/u-beogradu-se-danas-od-18-sati-odrzava-protest-jedan-od-pet-miliona-–-pocelo-je-okupljanje-na-platou-ispred-filozofskog-fakulteta.html