У више места широм Србије одржане тросатне блокаде путева и протести због Рио Тинта; Бахати возач колима ударио жену током блокаде у Прељини; Блокада у Београду, код Газеле, прекинута после 15 минута

81

Окупљени око Савеза еколошких организација Србије и грађани, удружени против експлоатације литијума, блокирали су путеве од 13х до 16 у неколико места. Демонстранти су рекли да ће блокаде и протести бити настављени и наредног викенда и да ће бити радикализоване. У Новом Саду су кренули у протестну шетњу после 14х, на раскрсници Темеринске и Партизанске играла се и одбојка, а протест је завршен нешто пре 16х на Позоришном тргу. Активиста Миран Погачар у Новом Саду позвао је окупљене да се организују следеће недеље и оду у Лозницу. Дошло је до инцидента у Прељини, када је један возач аутомобила ударио жену која је покушала да спречи његов пролазак. Бахати возач каже да је “није ударио, већ само погурао”, жени је Хитна указала помоћ и превезена је у чачанску болницу. До краткотрајне блокаде дошло је у Београду, када је блокирана једна страна аутопута, код Газеле. Почела је нешто пре 13.30, доминирале су десничарске и антиваксерске поруке и прекинута је за око 15 минута. Нашем репортеру окупљени су рекли да су се “спонтано организовали”. “Мала је ово Србија колика је ово издаја”, рекао је за Н1 један од окупљених, који је на блокаде у Брезјаку код Лознице дошао из Рековца, где није било никаквих проблема, а демонстранти су блокирали пут уз музику, чај и вино. Протест у Шапцу завршен је око 14х, више је било неких других порука него еколошких, јавио је репортер Н1. Униформисане полиције, како јављају наши репортери, није било.

Шта знамо до сада?

-Након велики децембарских протеста, закон о референдуму и закон о експропријацији блокирани су указом председника и касније Скупштине Србије; тиме су основни захтеви протеста испуњени;

-Непосредно пред новогодишње празнике, председник Вучић рекао је медијима да пројекат Јадар није заустављен и да Рио Тинто наставља да послује у Србији;

-Савез Еколошких организација Србије (СЕОС) одмах након те изјаве најавио је нове блокаде од 3. јануара;

-Иако су иницијално најављене на 3 локације – Јадар, Прлејина и Пожега – блокаде су се “прошириле” на још 5 места

16:00 Крај блокада 

Демонстранти се повлаче са локација на којима су блокирали саобраћај.

После три сата блокаде, тачно у 16 часова завршен је протерт у Песку код Пожеге. На протесту је до краја остало око стотину грађана Пожеге, Косјерића и околних села. Протест је протекао без инцидената. Присуство полиције у униформа је изостало али су, према тврдњама мештана, присуствовали полицијских службеника у цивилу и инспектора. Возила Хитне помоћи су уредно пропуштана али и болесни, труднице и родитељи са малом децом. Из Удружења СЕОС и Заштитимо Добрињу и околину, нову бликаду су најавили за идућу суботу од 13 до 16 часова.

Исто се догодило и у Брезјаку, Пожеги, Прељини, Новом Саду и осталим местима.

15:40 Вучићу блокираћемо отварање ауто – пут од Прељине до Паковраћа

Уз поруку да ће Чачани блокирати отварање деонице ауто-пута у Паковраћу завршен је данашњи протест у Прељини. Један од организатора блокаде, Братислав Симовић је поручио председнику Србије да ће наићи на блокаду када у фебруару буде отварао деоницу ауто – пута надомак Чачка што је пропраћено громогласним аплаузом.

“Нека нас буде и десеторо, довољно је . Влада изгледа не схвата да не дамо Србију. Хоће да нас трују, да отварају руднике, а још нису исплатили експроприсану земљу за изградњу брзих саобраћајница” , подсетио је Симовић. Похвалио је протест средњошколаца из Чачка против Рио Тинта и навео да су они понос и будућност Србије. “У превари са одузетим земљиштем учествује градоначелник Чачка, Милун Тодоровић и комплетна Градска управа. Доћи ће и априлски избори и морамо сменити бахату власт”, категоричан је Симовић уз поруку да неће дати ђедовину.

Александра Смиљанић из неформалног удружења Савски насип је казала да се годинама бори против викендица на том потезу. “Ми се 10 година боримо, пишемо петиције и нико не реагује. Велики проблем су и рудници. Они ће угрозити и загадити воду, ваздух и земљиште”, казала је она. Они ће, истакла је, уништити и природу и здравље свих. ” Зато сам дошла да вам пружим подршку, јер ти рударски инжењери би требало да се баве постојећим рудницима. Знају ли какво је загађење у Мајданпеку и Бору”, запитала је она. Уз народно коло завршена је блокада у Прељини. Грађани су упутили поруку властима да ће сачувати Прањане, Добрињу и Јадар по сваку цену.

На протесту је учествовало неколико стотина људи из Чачка, Горњег Милановца, Краљева и других места. Било је приментно бројно присуство полиције у цивилу која је снимала грађане. Формиране су километарске колоне из правца Чачка, Краљева и Београда.

15:35 – Адвокат Душан Филиповић у Брезјаку: Шта је та једна милијарда наспрам 600 милиона које сте платили за пренос Премијер лиге?

У Брезјаку код Ваљева блокиран је пут Лозница – Ваљево. Све је протекло у миру, служила се кафа и вино који су донели грађани Рековца који су се придружили протесту у овом месту између Ваљева и Лознице. Блокада је завршена у 16, а саобраћај је убрзо нормализован, јавља репортер Нове С.

Како јавља наш репортер, на том месту није било никаквих проблема, једна жена је покушала да прође, али када је сазнала због чега је блокирана улица, рекла је да се са тим слаже и одустала. „Мала је ово Србија колика је ово издаја“, рекао је за Н1 један од окупљених, који је на блокаде дошао из Рековца у Брезјак, наводећи да је наша земља мала за толика планирана истраживања и ископавања.

На протесту тамо је био и Александар Јовановић Ћута који је рекао да ова агонија мора да се прекине и да ће наставити да се окупљају док Рио Тинто не оде из Србије. „Србија планира да се преоре, да се исиса све штпо вреди, да они иду пуних џепова, а нама да оставе цијанид и сумпорну киселину“, рекао је.

Адвокат Душан Филиповић је истакао на скупу у Брезјаку да су нетачне тврдње да ће наша држава дуговати једну милијарду евра уколико компанију Рио Тинто одлучимо да „избацимо“ из земље. „Тужно је колико нас лажу ових дана када кажу да дугујемо. Знају и цифру колико дугујемо. Кажу – једну милијарду! Шта је та једна милијарда наспрам 600 милиона које сте платили за пренос утакмице Енглеске (Премијер) лиге? Овај народ вреди више од једне милијарде“, додао је.

15:20 Провокације у Новом Саду

15:00 Још два инцидента у Прељини

У Прељини код Чачка десила су се још два инцидента.

Прво је један возач са црногорским регистарским ознакама хтео на силу да прибије блокаду на Ибарској магистрали. Након краће расправе са демонстрантима окренуо ауто и отишао. Пре неколико минута на демонстранте је насрнуо младић који каже да је из Новог Сада.

Након убеђивања са протестантима вратио се у возило, сео и чека да се блокада заврши.

15:05 Кренули да заобиђу блокаду – заглавили се у њиви

Нестрпљиви возачи из колона у Песку, потражили су алтернативу како би избегли чекање у непрегледним колонима. Један број је кренуо заобилазно преко ораница. Једном делу је то пошло за руком док се њих неколико заглавило у њивама. Добро би дошла помоћ неког мештанина са трактором, што би се сигурно и десило у неким другим околностима али не и у оваквим.

14:55 Блокиран пут за Зрењанин

Како јавља репортер Нова.рс, тренутно око 500 Новосађана блокира углао Темеринске и Кисачке улице, што је, уједно, и главни пут за Зрењанин.

Ту се игра и одбојка.

14:43 Зеленовић из Прељине: Рио Тинто и ова власт су исто

Нећемо престати са блокадама саобраћајница док не видимо леђа Рио Тинто, а ова власт и поменута компанија су једно те исто, оценио је данас за Нова.рс додајући да заједно треба да оду.

14:30 И Ужичани у блокади

Око сто Ужичана, саобраћај ка Златибору и Београду, блокирало је на ужичком Ложионичком мосту. Блокада је трајала око сат времена, након чега су се окупљени грађани разишли, а саобраћај који је на овом путном правцу данас интензивнији него иначе, поново је успостављен.

Протест је протекао мирно, без инцидената и присуства униформисаних припадника полиције. Учесници протеста тврде да су и овог пута запазили присуство полиције у цивили.14:10 Инцидент у Прељини: Возач колима ударио жену у блокади

Како јавља репортер Нова.рс у Прељини је дошло до инцидента, када је један возач покушао да пробије блокаду, и том приликом аутомобилом оборио жену. Срећом, није било тежих повреда.

Јасмина Симеуновић која је повређена каже за Нову да је он то намерно урадио.

“Ужасно се осећам. Овде сам дошла због председника који ми је одузео земљу у Обрви. Донела сам и слике да видите, а имам у боесно срце”, казала је, очајно, за наш портал.

14:05 Иницијатива за Пожегу: Нису нас уплашили

Иако нису организатори протеста, Удружење грађана “Иницијатива за Пожегу”, неизоставно учествују на свим протестима који су до сада организовани а тичу се противљења ископавања руда и заштити животне средине. Данас су у Песку и поручују да неће одустати.

“Од почетка смо подршка и тако ће бити све док се не одустане од Јадра и Добриње. Десет пожешких села и два косјерићка су угрожени пројектом ископавања литијума у Добрињском басену. То је наша земља и наша обавеза је да је бранимо јер на њој и од ње живе наши суграђани. То није угрожавање само њихових већ живота свих нас и читаве Србије. Свакако подједнако подржавамо и супростављање Рио Тинту и забрани рудника у долини Јадра. Нису нас уплашила ни застрашивања полиције, прекршајне пријаве и сви други видови репресије, идемо до краја и не одустајемо”, каже у Песку за Нова.рс испред Иницијативе за Пожегу Никола Маслаћ.

И грађани Косјерића данас су у Песку, одлучни да се изборе за своју земљу.

“Овде смо да пре свега заштитимо земљу Јадра и Рађевине али и сваку другу српску земљу где су планирани рудници. Огорчени смо изјавом председника Србије од пре неколико дана када је рекао да се пројекат Јадар неће обуставити. То је срамно и недопустиво, све док Вучић буде имао такав став, ми ћемо бити на улици”, каже за наш портал Милена Орубовић Ђукић испред Удружења грађана “За чист Косјерић”.

На раскрсници у Песку, окупило се близу 200 грађана који мирно изражавају своје незадовољасто и подржавају Савез Еколошких Организација Србије – Знамо да не дамо. Приство полиције у униформи је и данас изостало. Из три смера блокади се прикључују нови учесници. Саобраћај ка Косјерићу, Пожеги и Ваљеву биће обустављен до 16х.

14:00 Почела протестна шетња у Новом Саду

У Новом Саду је саобрацај потпуно блокиран и све више грађана се придржује протесту. За сада се нико од актувиста није обратио окупљенима, али је незванично најваљено да ће се протести одржавати сваке наредне суботе.

13:52 Миран Погачар за Нова.рс: Рио Тинто може само да сади салату

“Рио Тиинто у Србији може да сади само салату и поврће, а и то само ако им дозволимо. Као што Вучић и Брнабић трпају паре од Рио Тинта, и Нови Сад има своју мафију која гради по својој мери и мери инвеститора. Борбе нас очекују и у Новом Саду, и за Фрушку гору и за Содрош и за сваки део овог града”, рекао је активиста.

13:45 Нећемо 600 бушотина у Јадру

“Данас показујемо да смо солидарни са нашим суграђанима из долине Јадра, који трпе невиђени терор”, каже Весна из Новог Сада.

“На лицу места смо видели да у Недељицама има око 600 бушотина, а на две су нашли уранијум и људи уз Винче су их оградили због зрачења. Људи тамо ни по цену живота неће да дају своју земљу и због њих смо данас овде. Сутра ћемо сви бити у истом проблему, ако се не побунимо”, каже њена суграђанин Иван Јуварић.

13:40 У Брезјак стигли Божо Прелевић и Биљана Стојковић из Скупштине слободне Србије

13:33 Блокиран и мост у Шапцу

Блокиран је и мост у Шапцу. Ту је, како јавља репортер Н1, стотинак грађана. Дошло је и до мање расправе између возача аутомобила, једне жене и окупљених. Она је одустала од проласка након мање вербалне расправе. Униформисане полиције нема ни ове суботе, а наш репортер је видео неколико патролних возила која се нису ту заустављала. Наводи да је ту неколико полицајаца у цивилу.

 Блокада у Београду, код Газеле, почела је нешто пре 13.30, прекинута је за око 15 минута

Група од око 100 људи блокирала је саобраћај из правца Новог Београда ка старом делу града, носећи транспарент на ком су биле исписане поруке десницарског карактера и није деловало да имају било какве везе са еколошким протестима с краја прошле године, јавља репортер Н1. Окупљени тврде да се нису организовали, да су дошли спонтано и да не представљају било коју формалну организацију. И даље је присутна група од око 20-ак људи поред пута и, како кажу, жао им је што није дошло више људи.

Саобраћај је нормализован. На лицу места није било инцидената осим спорадичних расправа са људима из заустављених возила. Окупљени су носили и националистичке, али и антиковид, анти-НАТО поруке, наводе репортери Н1.

13:17 Блокада у пуном јеку

13:10 Блокада и у Пожеги

Више десетина Пожежана и Косјераца управо је у Песку блокирало магистралне саобраћајнице ка Пожеги, Косјерићу и Ваљеву.  Блокада ће, како кажу учесници, трајати до 16 часова.

“Знамо да не дамо, Србија мора да стане да би кренула’. Поручили су учесници скупа.

13:07 Стала Прељина

У Прељини код Чачка почела је блокада пута. Полиција легитимише учеснике протеста, који кажу за наш портал да је то класично застрашивање.

“Управо смо блокирали саобраћајницу, нећемо дозволити Рио Тинти да уништи наше реке, воду, ваздух”, поручују окупљени.

13:05 Блокиране саобраћајнице у Новом Саду.У Брезјаку код Ваљева блокиран је пут Лозница – Ваљево. Кажу да ће блокада трајати до 16 сати, а да ће наредни кораци зависити од одлука власти.

Златко Кокановић из удружења “Не дамо Јадар” каже да су “блокаде широм Србије све захваљујући председниковим изјавама”. “Он је рекао прво да се пројекат Јадар стопира, па да се наставља, па је последња изјава да морамо милијарду евра ако се повучемо. Зар ми вредимо само милијарду и ко је шта потписао, за шта узео паре? Наш захтев је поднесен 16.12. прошле године Влади да се повуче уредба о просторном плану посебне намене, то је званично предато. и имамо једну уставну тужбу”, каже Кокановић.

Додао је да очекују да се председник и Влада дозову памети и послушају вољу народа. Данашња блокада ће трајати до 16х, рекао је.

“Дошли су људи из Рековца, имамо блокаде у Пожеги, Шапцу, Новом Саду, Ужицу, Врбасу и Врњцима, то је осам локација за данас, а за следећи викенд имамо још доста најављених који ће се придружити”, рекао је Кокановић.

Блокирана је Ибарска магистрала испод моста код Прељине, на уласку на аутопут Милош Велики. Репортер Н1 јавља да су се ту већ створиле километарске колоне аутомобила и камиона. Окупљени траже да председник Србије потпише документ да Рио Тинто оде из земље.

Више десетина Новосађана блокирало је улицу код Футошке пијаце, а окупља се још грађана, каже репортер Н1. У питању је можда и најпрометнија раскрсница у Новом Саду. По који аутомобил успе да се провуче кроз гомилу, наводи наш репортер, али додаје да углавном покушавају да нађу алтернативну руту. Нисмо приметили припаднике полиције у униформи, наводи репортер Н1, додајући да није искључено да их има у цивилу.

Блокиран је и мост у Шапцу. Ту је, како јавља репортер Н1, стотинак грађана. Дошло је и до мање расправе између возача аутомобила, једне жене и окупљених. Она је одустала од проласка након мање вербалне расправе. Униформисане полиције нема ни ове суботе, наш репортер је видео неколико патролних возила која се нису ту заустављала. Наводи да је ту неколико полицајаца  у цивилу.

Данас у 13 часова у трајању од три сата, у више градова широм Србије, најављене блокаде путева, циљ протеста је да „Вучић повуче Уредбу и склони Рио Тинто из Јадра и Србије“

 Савез Еколошких Организација Србије – Знамо да не дамо (СЕОС) позвао је још једном на блокаде које су најављене за данас у 13 часова. „Ту смо да се боримо и не дамо оно што је наше док Рио Тинто не оде из Србије”, поручују они.

Савез Еколошких Организација Србије – Знамо да не дамо (СЕОС) позвао је још једном на блокаде које су најављене за 13 часова. „Ту смо да се боримо и не дамо оно што је наше док Рио Тинто не оде из Србије”, поручују они.

Како наводе, у Новом Саду као подршка долазе људи из Зрењанина, темерина, бачке Паланке и из многих других места.

Миран Погачар у име СЕОС-а објавио је на друштвеним мрежама позив на наставак блокада и списак локација где ће оне бити организоване. На списку је и Лондон, где би требало да се окупе припадници дијаспоре.

Локације за које се зна где ће бити блокаде су:

Горње Недељице – Брезјак

Нови Сад – раскрсница код Футошке пијаце

Пожега – пут Пожега/ Косјерић у месту Песак

Ужице – Златиборски пут код Ложионичког моста

Прељина – код пешачког моста

Шабац – нови мост на Сави

Лондон – испред канцеларије Рио Тинто

Врњци – кружни ток

Врбас – код Витала

Како су већ најавили, прво ће блокирати путеве на три сата, а после и дуже и шире, све док, како су истакли, председник Србије не повуче Уредбу и не склони Рио Тинто из Јадра и Србије.

„Нама нема назад, а ни свима вама, јер Србија је једино што нам је остало. Ми нисмо политичари, већ обичан народ који не жели руднике литијума у својој близини. Станите уз нас да будемо народ достојан својих предака. До победе“, навели су у недавном саопштењу.

Представник удружења „Не дамо Јадар“ Златко Кокановић рекао је за телевизију Н1 да је план да се крене са блокадама од 13.00 до 16.00.

„То је за сада што знамо, људи који су нам се јавили и с којима смо се договарали за блокаде. Можда ће бити још нека, неплански, али то ћемо знати сутра“, рекао је Кокановић.

Рекао је да Савез еколошких удружења очекује да он (Вучић) послуша вољу народа, јер је, како је навео, и за прошла два закона послушао вољу народа који је изашао на улицу.

„Ако не буде чуо глас разума од народа, ми настављамо следеће суботе, све до испуњења захтева“, рекао је он.

(Данас-Нова.рс-Н1)

НСПМ