У Србији годишње од рака умре 20.000 људи

833

Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. 

Међународно удружење за борбу против рака почиње трогодишњу кампању под слоганом “Ја сам, ја хоћу”, којом се подсећа да појединац може да допринесе смањењу глобалног оптерећења малигним болестима, поручују из Институ за јавно здравље “Др Милан Јованових Батут”.

Годишње се у свету од малигних болести региструје око осамнаест и по милиона оболелох, док девет и по милиона изгуби живот као последица ове болестти, показују статистике.

“У Србији се према подацима из Батута годишње се региструје око 36.000 оболелих од малигних болести, а око 20.000 на годишњем нивоу премине од последица рака”, рекла је директорка Батута др Верица Јовановић.

Рак плућа, дојке И дебелог црева водеће су локализације рака у оболевању и умирању, додаје Јовановић и каже да ове три врсте рака чине заједно једну трећину новооболелих и умрлих особа у свету.

Depositphotos

“Мушкарци на првом месту оболевају од рака плуцћа, а жене рак дојке”,додаје директорка Батута.

За све малигне болести јако је важно да се раде редовни превентивни прегледи,јер уколико се болест открије на време, већа је шанса за излечењем, каже др Јовановић.

“Студенти медицине и фармације данас заједно препоручују дан за здравље. Веома је значајно речи да се на факторе ризика који доводе до малигних болести може утицати, не треба пушити цигарете, смањити козумацију алкохола, повећати физичку активност и кориговати исхрану”, закључује директорка Батута.

Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јованових Батут” са мрежом института и завода планира промотивно едукативне активности усмерене ка информисању становнишва о препознавању раних симптома малигних болести.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:775478-ЗАБРИЊАВАЈУЋА-СТАТИСТИКА-У-Србији-годишње-од-рака-умре-20-000-људи