У француском парламенту усвојен закон против насилних протеста

925

У француском парламенту је усвојен закон који треба да омогући сузбијање насилних протеста, а што би био својеврстан одговор на анти-владине демонстрације покрета “жутих прслука” који трају већ три месеца.

Упркос критикама да би могао да ограничи грађанске слободе, закон је прошао Народну скупштину са 387 гласова, пре свега захваљујући великој већини коју у овом телу има владајућа странка Република у покрету председника Емануела Макрона, преноси Ројтерс.

Предстоји разматрање предложеног закона у Горњем дому, Сенату, али Народна скупштина у овом процесу има последњу реч.

“Антихулигански” закон, каско га већ називају, забрањује између осталог демонстрантима да скривају лице, а полицији даје већа овлашћења у реаговању против потенцијалних “проблематичних” демонстраната.Такође, даје веће право локалним заједницама у вези са забраном “проблематичним” појединцима да учествују у демонстрацијама.

Француски покрет “Жути прслуци” и прошле суботе је, 12. пут заредом, организовао протесте у Паризу и другим француским градовима.

Највише демонстраната било је у Паризу, Бордоу, Нанту, Тулузу и Валансу.

Фото Танјуг/Ап

Према званичним подацима, 2.000 особа је повређено од почетка одржавања протеста 17. новембра прошле године.

Истовремено, 10 особа је погинуло у саобраћајним несрећама повезаним са активностима “Жутих прслука”.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:775712-ОДГОВОР-НА-ДЕМОНСТРАЦИЈЕ-ЖУТИХ-ПРСЛУКА-У-француском-парламенту-усвојен-закон-против-насилних-протеста