Федерика Могерини након телефонског разговора са Вучићем: Свеобухватан, правно обавезујући споразум Србије и Косова, хитно је потребан и од кључног значаја за напредак ка ЕУ

944

Приштина мора да укине таксе, а преговори Београда и Приштине треба да буду настављени, поручила је на свом твитер налогу шефица европске дипломатије Федерика Могерини након телефонског разговора са председником Србије Александром Вучићем.

“Свеобухватан, легално обавезујући споразум о нормализацији и о свим отвореним питањима је хитно потребан и од кључног значаја за Србију и Косово како би напредовали ка ЕУ, као и због стабилности и мира у региону. Таксе морају да оду, преговори треба да буду настављени”, написала је Могерини на Твитеру.

Federica Mogherini

@FedericaMog

Spoke to @predsednikrs @avucic on way forward in . Comprehensive, legally binding normalisation agreement on all open issues is urgent & crucial for to advance to & for stability, peace in region. Tariffs need to go, talks need to resume

132 people are talking about this

Вучић је Могеринијевој поновио да ће Србија увек бити опредељена да ради у корист сарадње у региону.

Вучић Могеринијевој: Дијалог само кад укину таксе

Вучић и Могеринијева су размотрили ситуацију на Западном Балкану, посебно односе Београда и Приштине. “Застој у дијалогу Београда и Приштине може бити превазиђен само када Приштина укине таксе на српску робу и престане са провокацијама.” То је рекао председник Србије Александар Вучић у телефонском разговору са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Како је саопштила Прес-служба председника, Вучић је Могеринијевој указао на то да застој у дијалогу може бити превазиђен само када Приштина укине таксе на српску робу и престане са провокацијама, какав је закон о статуту Рударског комбината “Трепча”, који је, како је рекао, ништа друго до отимање српске имовине.

Председник је нагласио да је такво стање неодрживо и да једностране мере Приштине штете миру и стабилности у региону. Вучић је Могеринијевој поновио да ће Србија увек бити опредељена да ради у корист сарадње у региону.

Он је поновио и спремност за наставак дијалога у потрази за праведним и одрживим решењем, уколико се створе неопходни услови.

Вучић је захвалио високој представници Могерини на разумевању и на ангажовању да се постојећи проблем реши.

У разговору је истакнуто и да је Србија посвећена спровођењу неопходних реформи на европском путу.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/federika-mogerini-nakon-telefonskog-razgovora-sa-vucicem-sveobuhvatan-pravno-obavezujuci-sporazum-srbije-i-kosova-hitno-je-potreban-i-od-kljucnog-znacaja-za-napredak-ka-eu.html