Филип Коснет: Америчка амбасада и њени партнери у Вашингтону подржавају убрзано спровођење Вашингтонског споразума због изградње економије региона

358

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет изјавио је да амбасада и њени партнери подржавају убрзано спровођење споразума постигнутог у Вашингтону.

Коснет је оценио да игнорисање економије и користи грађана отежавају напредовање.

“Америчка амбасада и њени партнери у Вашингтону настављају пуном брзином да пружају подршку Косову и Србији у примени Вашингтонског споразума, с обзиром на то да је побољшање живота обичних грађана од суштинске важности за изградњу економије региона”, рекао је Коснет на виртуелном састанку са представницима Америчке привредне коморе у Приштини, преноси РТС.

Eкономија региона је један од разлога зашто се споразум толико фокусира на модернизацију инфраструктуре, јер олакшава кретање људи и робе преко граница, што је кључно за откључавање потенцијала региона

Према Коснету, економија региона је један од разлога “зашто се споразум толико фокусира на модернизацију инфраструктуре, јер олакшава кретање људи и робе преко граница, што је кључно за откључавање потенцијала региона”.

Навео је да се “Косово налази на средини карте Балкана” и да је “косовским суседима потребно Косово исто колико и Косову његови суседи, за изградњу регионалне економије и изградњу регионалне инфраструктуре”.

Амерички амбасадор је закључио да је важно да на “Косову превазиђу резервисаност према ЦЕФТА-и и мини-Шенгену и раде са својим регионалним партнерима”.

Извор: НСПМ