Франкфуртер рундшау: Договорена промена граница на Косову

657

ЕУ и САД спремне су да прихвате размену територија између Србије и Косова и у Вашингтону би 12. јуна требало да буде потписан споразум о промени границе који би ступио на снагу шест месеци касније, пише немачки дневник „Франкфуртер рундшау“ (Франкфуртер Рундсцхау).

Лист у коментару Аделхајд Велфл пише да расте притисак на Косово и Србију да потпишу споразум о нормлизаији односа, али и опасност с тим повезане промене граница на Балкану.

Према писању листа, идеја поделе Косова је стара, али је за Запад доскора промена граница била неприхватљива, пошто би се то косило с уставом Косова, планом Мартија Ахтисарија, који је у правном смислу изнад устава Косова, и закључцима Контакт групе усвојеним пре почетка преговора 2006. године.

Уз констатацију да се то по свој прилици у Бриселу више не чује, у коментару се наводи да од аугуста 2018. и комесар за проширење Јоханес Хан и висока представница Федерика Могерини пристају на повлачење етничких граница, а да је и администрација САД под председником Доналдом Трампом направила заокрет од 180 степени.

„Недавно је процурео документ који садржи план поделе Косова. У 17 тачака реч је о повлачењу нове границе између Албанаца и Срба на северу Косова и о припајању Косову неколико, претежно Албанцима насељених села из Србије“, пише Франкфуртер рундшау.

Према писању листа, град Косовска Митровица добио би посебан статус, а за водоснабдевање кључно језеро Газиводе и рудник Трепча били би приватизовани на 99 година и подељени међу сталним чланицама Савета безбедности УН. Део идеје је и да у албанској луци Валона буде изграђена морнаричка база за НАТО, у албанском граду Кучово ваздухопловна база, а да аутопут кроз Србију, такозвани коридор десет, буде стављен под међународну заштиту.

„Споразум између Србије и Косова тако би требао да буде потписан 12. јуна у Вашингтону и да ступи на снагу шест месеци касније“, пише дневник.

„Ако нешто има у документу који је процурео, онда је растућа забринутост Срба на југу Косова оправдана. Они страхују да ће заувек остати одсечени од Србије“, пише лист, који цитира изјаву српске политичарке с Косова Раде Трајковић да ће Срби из енклава напустити Косово, а да ће српски манастири на Косову постати музеји.

За разлику од Раде Трајковић која позива и Албанце на Косову да сигнализирају да су против размене територија по етничким критеријумима и да демонстрирају да је саживот могућ, за председника Србје Александра Вучића је „споразум са Косовом централни пројекат, пошто је то начин да међународна заједница са њим сарађује и да остане на власти“, оцењује немачки дневник.

Бета

https://www.danas.rs/politika/frankfurter-rundsau-dogovorena-promena-granica-na-kosovu/