Француска: Масовни протести у више од 150 градова против увођења антиковид пропусница и обавезне вакцинације здравствених радника; Париз: Мирни протест прерастао у насилан сукоб када је полиција песницама гурала поједине демонстранте

444

У главном граду Француске одржавају се протести против увођења специјалних антиковид пропусница и обавезној вакцинацији здравствених радника. Демонстранти су марширали Паризом, а француска полиција у пуној опреми за нереде песницама је гурала поједине демонстранте, изазвала инциденте и употребила сузавац против неких од њих, пренео је АП.

Полиција у Паризу употребила је сузавац и сукобила се са демонстрантима, док широм Француске на хиљаде људи трећу суботу узастопно протестује због обавезне здравствене ковид пропуснице за улазак у многе јавне институције културе и обавезне вакцинације здравствених радника.

До сукоба у Паризу дошло је када се полиција нашла готово у окружењу масе грађана, па је употребљен сузавац. Ангажованоје 3.000 полицајаца распоређених код Јелисејских поља и на још три локације на којима су одржани протести.

Протести су најављени у више од 150 градова, укључујући Монпеље, Бордо, Марсеј, Ницу и Нант, где је одзив грађана велики, а иста је ситуација и у француским прекоморским територијама. 

Од 21. јула такозвана санитарна пропусница обавезна је за све активности или за посећивање места са више од 50 учесника, укључујући музеје, позоришта, биоскопе и ресторане.

Демонстранти су се окупили на више локација а једна група се креће ка Бастиљи.

Становници Париза су и ове суботе изашли на улице у знак протеста због обавезне вакцинације против ковида и нових ограничења у циљу сузбијања вируса корона.

Становници Париза су и ове суботе изашли на улице у знак протеста због обавезне вакцинације против ковида и нових ограничења у циљу сузбијања вируса корона.

Прошле недеље, око 160.000 људи протестовало је у престоници Француске због увођења здравствених пропусница, као доказа о обављеној вакцинацији или негативном тесту на вирус корона, које су потребне за улазак у биоскопе, музеје, забавне паркове, барове…

Француска Национална скупштина одобрила је пре пет дана закон о увођењу специјалних антиковид пропусница за ресторане и за путовања унутар Француске и обавезној вакцинацији за раднике запослене у сектору здравства.

Новим законом се сви здравствени радници обавезују да се до 15. септембра вакцинишу или да се суоче са суспензијом.

НСПМ