Француска стратегија за Западни Балкан

605

Француска амбасада у Северној Македонији објавила је данас, Стратегију те земље за Западни Балкан, донету на захтев француског председника Емануела Макрона, с циљем да се приближи приближи земљама региона и да допуни и, како се наводи, подржи активности ЕУ за њихово приближавање Еврои.

Стратегија је објављена на француском, македонском и албанском језику на сајту Амбасаде Француске у Скопљу, дан након што је у Берлину одржан самит лидера земаља Западног Балкана.

Председник Макрон је, наводи се, затражио израду Стратегије на основу анализе у којој стоји да су земље региона Словенија, Хрватска, Албанија, Босна и Херцеговина, Косово*, Северна Македонија, Црна Гора и Србија оствариле значајан напредак, али да су, међутим, потребне многе реформе које би омогућиле сталну стабилизацију и одговори на изазове с којима се суочава.

 

Области у којима су потребне реформе су, наводи се, економска и социјална питања, потешкоће у сталном успостављању владавине права, безбедносна питања и спољни утицаји који, како се наводи, преусмеравају регион из његове европске перспективе.

Према захтеву Макрона конкретна Стратегија за Западни Балкан подразумева већу педантост Франуцске стабилизацији шест земаља региона, које нису чланице Европске уније, а у смислу њиховог економског и друштвеног развоја и јачања владавине права.

Француска ће према тој стратегији интензивирати своје политичке односе са земљама региона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ – Objavljeni zaključci berlinskog skupa

“Председник Републике Француске посетиће Србију у јулу. Министар за европске послове и спољне послове ће ове године посетити Албанију и Косово. Поред тога, друге посете чланова владе и посланика свим земљама у региону помоћи ће у јачању наших односа”, стоји у Стратегији.

Француска ће, додаје се, ојачати билатералну сарадњу са земљама региона у четири области: Економски и социјални развој кроз интервенцију Француске развојне агенције (АФД).

Подсећа се да је међувладин споразум са Србијом потписан је 25. фебруара, те да се преговара о још пет других.

АФД ће, истиче се, подржати регионалну интеграцију земаља Западног Балкана како би помогли њихов развој и стабилизацију.

Она ће подржати транзицију ка одрживом развоју, давање приоритета енергетској и еколошкој транзицији, као и територијалну транзицију, области у којима АФД може да побољша своје искуство и француску експертизу, док истовремено доприноси постизању климатских циљева које су утврдиле француске власти.

Такође, ова агенција ће имплементирати пројекте у области родне равноправности и подржати помирење и младе кроз Регионалну канцеларију за сарадњу младих на Западном Балкану (РИКО).

Напомиње се да ће годишња помоћ, коју пружа АФД у почетку износити од 100 до 150 милиона евра и служиће као подршка за унапређење финансирања других донатора, посебно немачког Института за кредитирање обнове (КФВ), са којим има сарадњу близу.

У области безбедности биће предузете мере у борби против недозвољеног малокалибарског и лаког наоружања: даља примена француско-немачких смерница за мобилизацију земаља региона кроз конкретне мере, посебно у погледу сигурности, борбе против трговине људима и стварања илегалне залихе оружја, и кроз координацију помоћи међународне заједнице у борби против трговине оружјем.

Такође, предвиђено је јачање билатералне сарадње укључујући успостављање сталних обавештајних јединица у криминалу (УПРЦ).

Предвиђена је и борба против тероризма и радикализма уз подршку успостављања платформи за извештавање или представљање илегалног садржаја на интернету, као и јачање механизма оперативне сарадње за питања унутрашње безбедности.

У области правде предвиђен је наставак техничке сарадње у борби против трговине дрогом, трговине оружјем и трговине људима и борбе против организованог криминала и корупције.

Предвиђено је успостављање нове сарадње у области финансијског и привредног криминала, борба против трговине културним добрима и заштићеним врстама, које би такође могле бити извори финансирања тероризма, као и стварање заједничких истражних тимова са свим земљама у региону.

Као четврта област се наводи зашта, а предвиђено је интензивирање размене са земљама региона (политичко-стратешки дијалози, посете војних власти), у операционој команди ЕУФОР-Алтхеа, 27. марта, затим већа обука за службенике земаља Западног Балкана у француским школама за обуку, као и за држављане тих земаља у Институту за високе студије националне одбране (ИХЕДН).

Такође, предвиђена је подршка укључивању земаља Западног Балкана у заједничке операције очувања мира у иностранству.

Напомиње се да предложена Стратегија надопуњује активности предузете у оквиру берлинског процеса, у којима Француска учествује од свог оснивања и биће делимично имплементирана у француско-немачком оквиру.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:792045-ОБЈАВЉЕНО-Француска-стратегија-за-Западни-Балкан