Меркел је против “разграничења”, Макрон је против проширења ЕУ

664

Британски Фајненшел тајмс у чланку посвећеном самиту у Берлину тврди да су немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон наговестили земљама Западног Балкана да су мале шансе за њихово брзо прикључење ЕУ и да су им пренели да би прво требало да “среде ситуацију код куће”.

Самит се, констатује истовремено лист, одржао у тренутку када је Брисел “укључио аларм” због све веће улоге Кине и Русије на Западном Балкану.

Макрон је, напомиње лист, рекао да разуме да и други актери “имају своје интересе на Балкану, али да је јасно да су европски интереси важнији”.

У тексту под насловом “Хладан туш Француске и Немачке на наде Балкана за брзо приступање ЕУ”, ФТ наводи да је Макрон био фокусиран на неопходност “политичке стабилности” у региону, наводећи да ће Париз помоћи у кључним економским, социјалним и безбедносним реформама, као и у реформама у области владавине права, пре него у процесу проширења ЕУ.

Лист наводи и да је немачка канцеларка против било какве идеје решења спора између Београда и Приштине која укључује размену територија, док би Вашингтон и Брисел подржали такво решење.

ФТ додаје, позивајући се на наводе аналитичара, да су Меркел и Макрон били домаћини самита због забринутости развојем догађаја у региону, упркос, како оцењује, успеху без преседена у вези са постигнутим споразумом о имену Северне Македоније.

ЕУ, закључује ФТ, већ дуго говори о могућности уласка земља Западног Балкана у тај блок како би подстакла економски напредак и побољшала ширу регионалну стабилност.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:792039-БРИТАНСКИ-МЕДИЈИ-Аларм-у-ЕУ-због-Русије-а-ипак-хладан-туш-за-З-Балкан