ХАРАДИНАЈ: Добили смо немачко ”да” за визну либерализацију

617

БЕРЛИН – Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, потврдио је да је на берлинском самиту постојао одређени притисак од свих учесника да Приштина укине сто одсто увећане таксе на производе из Србије.

“Било је предлога да се та мера суспендује на неко време, а озбиљну ситуацију створили су канцеларка Меркел, Макрон, премијер Рама, председник тзв. Косова Тачи … сви они су сматрали да је добро да таксе буду суспендоване на неко време како би се дала прилика за дијалог”, рекао је Харадинај и додао да они који су то тражили нису били против њега лично.

Харадинај је у телефонској изјави за РТК изјавио да државе учеснице самита, који су иницирали немачка канцеларка и француски председник, озбиљно разматрају питање споразума о нормализацији одоса Београда и Приштине.
Харадинај је берлински самит оценио као преокрет у развоју региона због чињениде да, према његовим речима, већ постоји озбиљна инвестиција у дијалог Београда и Приштине. Тај процес је, како је рекао, у овом тренутку у застоју због нематнутих увећаних такси.

Тврди да је та мера резултат тога што је “Србија угрозила план националне безбедности Косова”. “Имали смо процес дијалога, тај процес дијалога је прекинут. То је направило штету. Али, та мера је донета као заштита, јер нас је Србија угрозила на плану националне безбедности”, рекао је Харадинај, који решење тог итања види у, како каже, “споразуму који ће обухватити признање косовске независности и друге теме”.

Харадинај је рекао и да је немачка канцеларка Ангела Меркел још једном птврдила став Немачке да питање промене границе Србије и Косова више не треба отварати. “Меркел је била врло јасна, спорови о територији и границама не решавају питање Косова. Такође постоји сагласност свих да се о границама више не разговара, већ да ће пажња убудуће бити усредсређена на узајамно признање”, казао је Харадинај.

За Француску се, додао је, не може рећи да је изричито против идеје о корекцији границе. О разговру са америчким амбасадором у Берлину, Харадинај је рекао да му је предочио да САД треба да буду гарант споразума са Београдом.

А што се визне либерализације тиче, Харадинај је казао да јаснији сав ЕУ очекује у јуну.

“Мислим да ће у јуну све бити много јасније о томе како тече процес за одлучивање и визној либерализацији”, казао је Харадинај, пренела је приштинска Коха.

ДОБИЛИ СМО НЕМАЧКО “ДА” ЗА ВИЗНУ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈУ

ПРЕМИЈЕР привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, тврди да је добио “да” за визну либерализацију од немачког министра унутрашњих послова Хорста Зехофера.

Након састанка са Зехофером у Берлину, Харадина је на свом фејсбук профилу написао да је Немачка за визну либерализацију за Приштину.

“Добили смо ”да” Немачке за либерализацију визног режима. Хвала канцеларки Меркел и немачкој држави за континуирано поверење и подршку за народ Косова”, написао је Харадинај.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:792024-ХАРАДИНАЈ-ПРИЗНАО-Било-је-притисака-за-укидање-такси-Добили-смо-немачко-да-за-визну-либерализацију