ХАРАДИНАЈ НЕ ИСПУШТА ОЛОВКУ ИЗ РУКЕ

1002

Албански политичари смисли су стари-нови начин како да дођу до својих циљева, па су сви од реда узели папире и оловке у руке и упустили се у “литерарне радове”.

Тако је косовски председних Хашим Тачи писао америчком шефу државе Доналду Трампу јер, на писмо се писмом одговара. Још активнији је косовски премијер Рамуш Харадинај који изгледа дописивање баш воли, па је у последње време помало писао ЕУ, а мало и амбасадорима Квинте.

Међутим, ту није крај, јер је његово писмо добио и премијер сваке државе на свету, додуше можда она негде још нису стигла, јер велика је планета.

Сва је прилика да је реч о озбиљној офанзиви, јер се он скоро у сваком свом писанију бавио Косовом, таксама, независношћу, Србијом…

Косовски премијер се на овај начин комуникације “пребацио” крајем новембра прошле године, када је писао шефици европске дипломатије Федерики Могерини писмо поводом повећања пореза за 100 одсто на робу из Србије и БиХ. Тада је рекао да је “Приштина посвећена принципу слободне трговине и да захтева узајамно поштовање, истинску сарадњу и реципрочност“. Осим тога, оптужио је Србију да крши “обавезне правне и политичке норме, укључујући Бриселски споразум о нормализацији односа”.

Непуних месец дана након тога стигло је ново писмо, овог пута на Харадинајеву адресу, и то из ЕУ које су потписали Могеринијева, европска комесарка за трговину Сесилија Малстром и комесар за суседску политику и проширењу Јоханес Хан. Они су тада понудили косовском премијеру решење за проблем у вези са порезима на робу из Србије, али је он остао неумољив.

И тада се Харадинај поново прихватио оловке, и поново послао писмо бриселској тројци. Садржај је био сличан, уз још додатних оптужби, па је осим Србије “на тапет” дошла и ЕУ коју је оптужио да затвара очи пред наводним акцијама Београда против Приштине, а Београд да не спроводи Бриселски споразум.

Неко време је прошло, ангажовала се Америка, мало је било свађа, неслагања, различитих мишљења, а таксе на робу из Србије постале су само један део косовског проблема јер се “лепеза тема” у писмима косовског премијера проширила, али и његов адресар. Тако су пре неколико дана амбасадори Квинте поново добили коверат од Харадинаја, као и шефица Канцеларије ЕУ у Приштини. Овога пута, имао је и нове идеје за решавање “косовског чвора”, али и понеки услов.

Наиме, он је навео да је спреман је да одмах укине наметнуте таксе Београду уз услов да САД и ЕУ иницирају и организују одржавање међународне конференције на којој би био постигнут свеобухватни споразум Београда и Приштине који би, између осталог, подразумевао узајамно признање и гарантовао столицу Приштини у ЕУ.

Дан након тога, писмо исте садржине отишло је на адресе његових колега премијера по целом свету, где се осим таксама бавио и дијалогом Београда и Приштине, оптужбама на рачун Србије, уз поруку да је “Косово је завршило своју државност 17. фебруара 2008. године”.

То би ваљда, за сада, било то што се тиче слања писама.

 

https://www.blic.rs/vesti/politika/zeljno-cekam-tvoje-pismo-albanci-se-raspisali-salju-postu-na-sve-svetske-adrese-a/tlyqv3f