ХАРАДИНАЈ НЕ ОДУСТАЈЕ: Понудили смо протокол НАТО, постоји само целовито Косово

920

Рамуш Харадинај, премијер привремених приштинских институција, реаговао је на изјаву генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да без дозволе Кфора локалне безбедносне снаге не могу на север Косова, поручивши да “не постоји север и југ, већ само целовито Косово”.

“Понудили смо НАТО-у нови протокол, нема више севера и југа, већ само целовито Косово… Косово није заинтересовано за стварање доктрине са војском против свог народа…”, рекао је Харадинај након седнице приштинске владе, а пренео портал Љајми.

На самиту министара одбране НАТО данас је разговарано и о косовским безбедносним снагама, а генерални секретар Столтенберг је рекао да су неки савезници НАТО-а разоцарани одлуком владе у Приштини о увођењу такси на робу из Србије И БиХ.

Столтенберг је, такође, тражио да се поштује Бриселски споразум и истакао да локалне снаге сигурности не могу да улазе на север Косова без дозволе команде Кфора.


ХАРАДИНАЈ: НЕМА ТЕ КАЗНЕ КОЈА ЋЕ ДА НАС НАТЕРА ДА УКИНЕМО ТАКСЕ

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас како нема санкција које могу да га натерају да укине таксу на производе из Србије и Босне и Херцеговине. Коментаришући последње изјаве из САД о могућим санкцијама због одбијања Приштине да укине таксе, Харадинај је рекао да притсци не могу да утичу на Косово.

“Такса може да буде бесконачна, стална док се не реши проблем Косова и Србије. Нема санкција које нас могу натерати да укинемо таксу. Нити од држава нити од организација. Треба да се подсетимо одакле долазимо, из најтежих периода које смо прошли. Притисци нису прави језик за нас, не дају ефекте”, казао је Харадинај новинарима после седнице владе.

Поновио је да ће таксу укинути само онда када добије гаранције да ће коначни споразум довести до признања Косова.

То је, према његовим речима, јасан став Косова и са тиме су упознати и партнери који имају јасан став да се такса укине.

Казао је да је такву сугестију данас примио од америчког амбасадора на Косову Филипа Коснета.

“Јасан је став америчког Државног секретаријата. Јединствени су, сугеришу да се такса суспендује и да се отвори пут дијалогу. То је и данас као и на сваком састанку поновљено. Наш је став јасан. И ја бих волео да укинем таксу у целости, то и Косово жели, али је то повезано са признањем од стране Србије”, казао је он.

Харадинај је поновио да дијалог не треба да буде условљен.

“Дијалог је почео пре увођења таксе, али је повезан са признањем од стране Србије и никада није условљен, тако треба да буде и сада. То подразумева да се реше сва отворена питања између две државе”, рекао је премијер тзв. Косова.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:777030-ХАРАДИНАЈ-НЕ-ОДУСТАЈЕ-Понудили-смо-протокол-НАТО-постоји-само-целовито-Косово