Харадинај о Могерини и Хану: На срећу одлазе

323

ПРИШТИНА – Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, оптужио је шефицу европске дипломатије Федерику Могерини и европског комесара за проширење Јоханеса Хана да је због њихових изјава о корекцији граница Србије и Косова изубљено годину дана, те додао да они, на срећу, ускоро одлазе, пренела је приштинска ГазетаЕкспрес.

Харадинај је, како се наводи, рекао да њихове изјаве о корекцији граница враћају процес дијалога Београда и Приштине уназад.

Према његовим речима, да о овој теми није разговарано можда би до сада споразум Београда и Приштине био потписан.

Коментаришући најновију изјаву комесара Хана да не искључује могућност корекције граница, ако се Београд и Приштина сложе по том питању, Харадинај каже да је то настављање на грешку коју је ЕУ већ направила.

“То је грешка коју су направили Могерини и комесар Хан и то је пропуштена година за ЕУ и Балкан. Остављати и даље отворену могућност да се говори о територији и границама, наставак је погрешне политике европских званичника који, на срећу, ускоро одлазе”, рекао је Харадинај, пренео је Expres.

Упитан да ли је могуће очекивати да споразум Београда и Приштине буде постигнут ове године, Харадинај каже да су актуелни европски званичници, Могерини и Хан, причом о територијама и граници, вратили процес уназад.

“Са овим Европљанима који говоре о границама и територијама, ми се само враћамо уназад, тако да се не приближавамо било каквом споразуму, али на срећу они сада одлазе”, рекао је Харадинај.

Говорећи о предстојећем сусрету српских званичника и представника Албанаца у Берлину, 29. априла, Харадинај каже да нема “преговарачки мандат”, да је косовски парламент изгласаио тим за дијалог са Београдом, као и да на том скупу неће бити расправе о било каквом споразуму који се тиче територија или корекције граница.

ХАН ТАЧИЈУ: СУСПЕНДУЈЕТЕ КОНТРАПОРДУКТИВЕ ТАРИФЕ

Европски комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан је током разговора са председником привремених косовски институција Хашимом Тачијем позвао Приштину да суспендује контрапродуктивне тарифе.

”Понављам позицију ЕУ да је контрапродуктивне тарифе морају бар бити суспендоване”, написао је Хан на свом Твитер налогу.

После састанка са Хашимом Тачијем европски комесар је на свом Твитер налогу написао и да је ”важно да се дијалог Србије и Косова настави брзо”.

Хан је оценио да је то у интересу ”стабилности и напретка ширег региона”.

У кабинету европског комесара за Танјуг су потврдили да је Хан са Тачијем разговарао о таксама, неопходности наставка дијалога Београда и Приштине, али и укупном евроинтеграционом процесу Косова.

Визна либерализација, дијалог и политика проширења биле су теме састанка председника Европскг савета Доналда Туска и Рамуша Харадинаја, потврђено је Танјугу из Савета.

ТАЧИ О ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈИ, ХАН О ТАКСАМА

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, написао је на свом твитер налогу да је са комесаром за проширење Јоханесом Ханом данас у Бриселу разговарао о потреби убрзања процеса прикључења Приштине Европској унији.

“Изразио сам суштинску потребу за брзом одлуком о либерализацији визног режима за Косово и наредним одлучним корацима за испуњење европске агенде”, написао је Тачи.

С друге стране, Хан је на свом твитер налогу написао да је у разговору с Тачијем поново позвао Приштину да суспендује контрапродуктивне сто одсто увећане таксе на производе из Србије.

“Понављам позицију ЕУ да је контрапродуктивне тарифе морају бар бити суспендоване”, написао је Хан на свом Твитер налогу.