Харадинај: Рекли су нам дајте Србији мало територије и признаће вас

916

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, поновио је да је спреман на укидање наметнутих такси Србији под условом “узајамног признања”, али да сада разуме да признање косовске независности није могуће добити без одрицања дела косовске територије.

Он то, казао је, неће дозволити, неће дозволити ни формирање Заједнице српских општина, јер не жели Републику Српску на територији Косова.

Тврди да је Приштина до сада начинила довољно уступака и да је чак веровао у могућност помирења Срба и Албанаца.

Али, очито је, каже, да то није довољно и сада траже да се одрекнемо дела своје територије на северу где су косовски рудници и богатство.

“Рекли су нам дајте им (Србији) мало територије и признаће вас, или неку републику унутар ваше републике”, рекао је Харадинај, пренела је приштинска Коха.

Спреман је, каже, да отвори косовско тржиште за производе из Србије, али да за узврат добије признање косовске независности.

Косовско тржиште вреди милијарду евра годишње. Преко 500 милиона је на основу папира и исто толико без папира. Буџет Косова је 2,3 милијарде евра, значи то није мала цифра.Ако желе насе тржиште, ми кажемо, у реду, дајемо вам тржиште, а ви нама дајте признање”, казао је Харадинај и додао да не види какве то има везе са односима Приштине и САД.

“Не верујем да претерујем или да кварим односе са неким нашим пријатељем”, рекао је Харадинај, одговарајући председнику парламента Кадрију Весељију, који је предложио привремену суспензију такси на 120 дана.

Ако би, како је рекао, Косово “отворило своја врата за производе из Србије” на 120 дана, више неће бити потребе за враћањем такси јер за то време на Косово може да уђе велика количина робе.

За њега је, каже, битно да Косово буде искрено са својим партинерима, САД и ЕУ, и да треба да им се каже зашто се све то ради.

Подсетио је да политичке лидере Косова није занимало пријатељство са САД, када је у скупштини предложено укидање одлуке о формирању Специјалног суда.

“Када смо ми бли у питању и када смо се плашили од Специјалног суда, покушали смо да оборимо закон. И ја сам то хтео”, рекао и подсетио такође, да су САД тада поручивале да то значи “забијање ножа у леђа”.

“Тада и данас ми смо ти исти људи, Хашим, Кадрија, Рамуш. Пет пара нисмо дали, јер се радило о нама, и уопште се нисмо секирали што ћемо угрозити то партнерство. А сада, када тражимо признање Косова, неки кажу да неће да угрозе партнерство са САД”, рекао је Харадинај на обележавању 22, годишњице страдања народних хероја Захира Пајазитија, Едмонда Хоџе и Хакифа Зејнулахуа у Јунику.

ХАРАДИНАЈ ВЕСЕЉИЈУ: НИСТЕ ПОСЛУШАЛИ САД КАДА СТЕ ПОКУШАЛИ ДА УКИНЕТЕ СПЕЦИЈАЛНИ СУД ЗА ОВК

Харадинај је изјавио је да председник Скупштине тзв. Косова Кадри Весељи “и други” нису послушали став Сједињених Америчких Држава када су како је рекао, “због страха за себе”, покушали да укину Специјални суд за злочине ОВК.

Како је пренела приштинска агенција “kosovapress.com”, Харадинај је у Јунику рекао да се у покушај укидања тог суда, децембра 2017. године, укључио и председник самопрокламованог Косова Хашим Тачи, из страха да ће се наћи пред Специјалним судом.

“Нису успели да обезбеде гласове и да ставе ван снаге Закон о Специјалном суду. Тада нису бринули о пријатељству са САД, које сада желе да сачувају јер је у питању био њихов лични интерес, страх од Специјалног суда”, казао је премијер.

Харадинај је позвао Тачија, Кадрија Весељија, лидере опозиционих Демократског савеза Косова и Самоопредељења, Ису Мустафу и Аљбина Куртија да буду јединствени и да за укидање таксе на увоз робе из Србије услове Београд признањем јужне покрајибне, наводећи да без признања неће доћи до укидања таксе.

“Ово није против Америке. Нама је Србија непријатељ. Ми ћемо им дати тржиште када нас буду признали”, казао је Харадинај.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:774525-Харадинај-Рекли-су-нам-дајте-Србији-мало-територије-и-признаће-вас