Харадинај: Таксе остају, владајућа коалиција се можда руши

787

Рамуш Харадинај, премијер привремених приштинских институција, остаје чврсто при ставу да таксе увећане за 100 одсто на робу из Србије и БиХ неће бити укинуте, неискључујући притом могућност распада владајуће коалиције.

Харадинај је након низа састанака са америчким амбасадором Филипом Коснетом и лидерима странака владајуће коалиције у протекла два дана и након више захтева САД да Приштина укинуте наметнуте таксе, поновио да је то, како је рекао, “суверена одлука владе Косова”.

То би, казао је, могло да доведе до рушења владајуће коалиције, што значи расписивање ванредних парламентарних избора.

До, како је рекао, рушења коалиције могло би доћи већ наредних дана.

“Ми смо у правим политичким процесима, све је могуће у наредним седмицама и данима, прво је да се реше неке важне ствари као што је усвајање буџета”, казао је Харадинај, пренео је пристински Зери.

Харадинај, који је и лидер Алијансе за будућност Косова, рекао је да подржава наставак дијалога са Београдом, али без икаквих условљавања, посебно ако је реч о неким, како каже, “државним одлукама”.

“Заинтересован сам за постизање споразума са Србијом без цепања територије и формирања Заједнице српских општина. Ни ми не диктирамо услове дијалога било којом одлуком Влади Србије. Одлука о таксама је суверена одлука владе Косова”, рекао је Харадинај, преноси Љајми.

Са коалиционим партнерима је, каже, јуче разговарао о свим изазовима са којима се Приштина суочава у овом тренутку.

Оценио је да велике потешкоће Косову ствара уверење да “таксе коче наставак дијалога”.

“Ми пажљиво слушамо ове реакције. Желим наставк дијалога, али не разумем услове који се постављају.Рекао сам да ”таблице уклањају порез, али зашто би порез уклонио сто”, рекао је Харадинај.

Потврдио је да амерички амбасадор тражи укидање такси, те додао да је то стални захтев који сматра неприхватљивим.

“Није у реду да он (Коснет) поставља услове Косову”, казао је и додао да једино споразум са Србијом може да реши све порблеме, пренео је Љајми.

Приштинска Бота сот је пренела да је Харадинај за наредне дане најавио могућност “драматичних догађања” на Косову, укључујући и пад владе, дносно распад владајуће коалиције.

“Без обзира на то ко ће пасти, важно је да Косово стоји”, навео је Харадинај.

Састанак америчког амбасадора Филипа Коснета са косовским лидерима одржан је јутрос и трајао је нешто око сат времена. Након одласка Коснета, Хашим Тачи, Кадри Весељи и Рамуш Харадинај су наставили састанак, а њима су се прикључили Фатмир Љимај и Беџет Пацоли.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:774663-Харадинај-Таксе-остају-владајућа-коалиција-се-можда-руши