ХАРАДИНАЈ ТАЧИЈУ: Нећеш нас обманути лаком корекцијом граница

874

ТЗВ. косовски премијер Рамуш Харадинај поручио је данас председнику Хашиму Тачију да не покушава да обмањује Косово лаком корекцијом граница јер се, како тврди, то неће догодити, преноси РТК2.

Харадинај сматра да ниједан део територије Косова није споран, и из тог разлога не може доћи до корекције граница, нити се Косово може вратити на границе од пре 17. фебруара 2008. године.

“Нема више будала, једном су нас изненадили, више не”, рекао је Харадинај на осмој изборној скупштини Алијансе за будућност Косова у Дечанима.

Према његовим речима, игра с границама је отишла предалеко.

Поновио је и да “неће бити Републике Додик”, заједнице општина са српском већином са извршним овлашћењима.

Поводом спекулација о повлачењу америчких снага са Косова, Харадинај је рекао да Приштина жели да они ту остану и да ниједна акција Косова неће покварити тај однос.

ХАРАДИНАЈ: ВОЈСКА ЋЕ БИТИ И НА СЕВЕРУ АКО ЈЕ ГРАНИЦА УГРОЖЕНА

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај изјавио је данас да ће војска Косова бити на граници и на северу, уколико су “граница и територија Косова угрожени”.

Он је то рекао у Дечанима, реагујући на изјаву председника Србије Александра Вучића да су Срби на северу изложени ризику од албанских институција, преноси Газета експрес.

“Не нападамо север, ни југ наше земље, нити то тражмо. Али ко год дирне границе Косова, наћи ће нас на граници. То је оно што сви знају. Војска Косова је војска свих наших грађана, тако да север и Срби у тој области никада неће бити угрожени “, рекао је Харадинај.

ТАЧИ БЕЗ КОМЕНТАРА НА ХАРАДИНАЈЕВУ ИЗЈАВУ О ГРАНИЦИ

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи није коментарисао изјаву Рамуша Харадинаја који је рекао да “ко такне границу, војска ће бити тамо”, али је поновио да не постоји други пут осим испуњавања захтева који долаyе од САД.

Он је то рекао у Призрену, где је обишао трговачки центар, преноси приштинска Коха.

“Уважавање америчких савета показује јасно наш прави пут као друштво, свака друга тврдоглавост је на погрешној страни историје”, рекао је Тачи.

Он је казао и да је размена територија са Србијом лош посао који неће дозволити и додао да би промена Устава отворила могућност за припајање такозване Прешевске долине Косову кроз корекцију граница.

Према његовим речима, промена Устава није “крај света” и подсетио да се то десило четири пута за време док је био премијер привремених косовских институција.

 

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:780475-ХАРАДИНАЈ-ТАЧИЈУ-Нећеш-нас-обманути-лаком-корекцијом-граница