Харадинај тражи међународну конференцију о споразуму са Београдом

813

ПРИШТИНА – Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај спреман је да одмах укине наметнуте таксе Београду уз услов да САД и ЕУ иницирају и организују одржавање међународне конференције на којој би био постигнут свеобухватни споразум Београда и Приштине, који би, између осталог, подразумевао узајамно признање и гарантовао столицу Приштини у ЕУ.

Писмо са тим захтевима Харадинај је упутио амбасадорима Квинте и шефици Канцеларије ЕУ у Приштини. У случају да се не дође до постизања финалног споразума, таксе би, каже Харадинај, биле враћене.

У писму, које објављује портал Албеу, Харадинај износи дубоко уверење да би ове године могао да буде постигнут свеобухватан и правно обавезујући споразум Београда и Приштине.

Тај споразум би се, како каже, бавио свим отвореним питањима укључујући ратне репарације, мањинска права у “обема земљама”, као и разним економски, социјалним и културним питањима – која воде ка међусобном принавању.

Уз подсећање да је приштинска влада одлуку о увећаним таксама донела 21. новембра прошле године, Харадинај каже да је та одлука дошла као одговор на текуће повреде споразума ЦЕФТА и акције које Београд предузима на штету Приштине.

Сматра да би конференција требало да почне што је пре могуће, а трајала би 14 дана.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:774120-Харадинај-тражи-међународну-конференцију-о-споразуму-са-Београдом