Хашим Тачи: Са Лајчаком сам разговарао о постизању коначног споразума између Косова и Србије, што би значило узајамно признавање и чланство Косова у УН PDF

33

Председник Косова Хашим Тачи разговарао је са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о “могућностима за постизање коначног споразума између Србије и Косова, што би значило узајамно признавање две независне и суверене државе, са могућношћу да Косово постане члан УН”. Он је казао да дијалог са Србијом не сме да се враћа на технички ниво.

На конференцији за новинаре после састанка Тачи је казао да је разговор са Лајчаком био конструктиван, као и да снажно верује да је будућност Косова у НАТО и ЕУ, преноси Анадолија. 

“Могу да закључим да је наш разговор и генерално састанак био коректан, конструктиван, отворен и пријатељски, у правцу проналажења могућности за постизање коначног споразума између Косова и Србије, што би значило узајамно признавање две независне и суверене државе и са могућношћу да Косово постане члан Уједињених нација”, рекао је Тхаци.

Косовски председник је поновио критике на рачун ЕУ због великог кашњења са либерализацијом визног режима косовским грађанима, иако је Косово испунило све критеријуме.

По његовим речима, дијалог са Србијом не сме да се враћа на технички ниво.

“Чврсто верујем да је дошао тренутак да ЕУ, од онога што видим и што јесте тренутно јединствена у пружању подршке Лајчаку, да стави на сто могуц́ност разговора о узајамном признавању и то би требало да буде прва тачка споразума. Потом остала питања постају лакша, а не да започињемо или настављамо са техничким питањима о којима смо разговарали и преговарали већ 10 година у Бриселу. У сваком случају, желим да верујем да само узајамно признавање са стандардима постављеним у оквиру евентуалног споразума који се може постиц́и може бити добра прилика која гарантује стабилност у региону, добросуседство, те европску будуц́ност Косова и Србије“, рекао је Тачи.

Истакао је да је о истим темама са изаслаником Лајчаком разговарао и пре неколико дана у Бриселу, потом и у Вашингтону са високим званичницима САД, као и у понедељак у Паризу, оценивши да је видео њихову велику координацију.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Лајчак данас ће се састати појединачно и са лидерима политичких партија, док је у уторак разговарао са премијером Авдулахом Хотијем и председницом Скупштине Вјосом Османи.

Теме разговара су напредак постигнут од обнављања дијалога под окриљем ЕУ у јулу и о наредним корацима у преговорима о свеобухватном споразуму.

(Н1)

НСПМ