Хашим Тачи: Уједињење Митровице је незаустављив процес

811

Приштина — Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи тврди да је процес за уједињење Митровице незаустављив.

Тачи, који се налази у Давосу на Светском економском форуму, написао је на свом Фејсбук профилу да је имао састанак са председником општине јужна Митровица Агимом Бахтиријем те да су том приликом, како је навео, констатовали да су грађани о том питању “рекли своју реч”.

“Сада је ред да делују институције, влада, скупштина и председник”, написао је Тачи.

Иначе, Тачи је јуче на конференцији за новинаре, говорећи о територијалном разграничењу са Србијом, рекао да ће Митровица, Трепча и Газиводе остати део Косова и након евентуалног потписивања свобухватног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Иницијативу за уједињење Митровице покренуо је крајем прошле године Бахтири.

Јужни део Митровице насељавају већински Албанци, док су на северу тог града већински Срби. Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, одбацио је раније Бахтиријеву иницијативу, али је председник општине јужна Митровица недавно петицију са потписима грађана, који су га подржали, предао председнику парламента Кадри Весељију.

Весељи му је тада обећао да ће петиција подршке иницијативи уједињења Митровице бити убрзо стављена на дневни ред парламента.

Горан Ракић: Срби никад неће дозволити уједињење Косовске Митровице, мир нема алтернативу и ми ћемо то знати да уз помоћ свог председника Вучића, сачувамо

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је вечерас да Срби „никада неће дозволити уједињење северног и јужног дела Митровице“ .

Он је навео, да „уједињење о коме прича Хашим Тачи, параван за етничко чишћење Срба из јединог града у коме су преживели етничко чишћење 1999. године“.

„Најновији напад Хашима Тачија на мир на Косову и Метохији је оличен у најави анексије Северне Митровице јер то је оно што је у његовим мислима када говори о некаквом уједињењу. Више од 1.000 напада које су неки Тачијеви пријатељи спровели према Србима на главном градском мосту од 1999. године до данас су имали за циљ да Срба на северу не буде, као што их и нема у јужном делу Косовске Митровице“, навео је Ракић у писаној изјави а пренела Српска листа.

Он је додао да су Срби „увек опредељени за мир и суживот са свима“ што су како је оценио, „доказали чувајући мултиетнички карактер нашег града у коме поред Срба живе и Бошњаци, Албанци, Роми, Горанци, Турци, Египћани и многи други“.

„Мир нема алтернативу, али алтернативу нема ни право на живот и слободу, и ми ћемо то знати да уз помоћ државе Србије и свог председника Александра Вучића, сачувамо“, навео је председник Српске листе.

Косовски председник Хашим подржао је раније данас захтев одборника општине Јужна Митровица за уједињене два дела града у једну општину.

Он је на фејсбуку написао да се данас срео са градоначелником јужне Митровице, Агимом Бахтиријем и написао да су градјани Митровице рекли своју реч.

„Сада су на реду да делују институције, Влада, Скупштина и председништво“, написао је Тачи.

(Танјуг, Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/hasim-taci-ujedinjenje-mitrovice-je-nezaustavljiv-proces.html