Хајка против владике Амфилохија

782

ХАЈКА против митрополита црногорско-приморског Амфилохија кулминирала је последњих дана у Црној Гори новим кривичним пријавама. Последњу је, због “говора мржње” и “клетви”, поднео Црногорски покрет. Њему је засметало што је канонски непризнату Црногорску православну цркву назвао “аутофекалном”, а власти у Подгорици замерио – стварање лажне цркве, признање лажне државе на Косову и увођење санкција Русији.

Осим НВО, бурно је реговала и владајућа ДПС која је оценила да владика омаловажава вернике ЦПЦ. Међутим, нико није реаговао на речи поглавара непризнате ЦПЦ Мираша Дедеића да су се “овакве гадости могле чути само од оних којима су пуна уста бљувотина и фекалија”.

– Назвати цркву која је вековима трајала на овим просторима “аутофекалном” непримерено је, а посебно једном црквеном великодостојнику који седи на столици те цркве – каже Обрад Станишић (ДПС) за “Новости”. – Амфилохије се са ниподаштавањем односи према држави Црној Гори, њеној нацији, цркви и свему што има предзнак црногорски.

Осуду и забринутост поводом изјаве владике Амфилохија о стварању “аутофекалне цркве” у Црној Гори изразио је и заштитник људских права и слобода Шућко Баковић.

– Непримерене су и крајње неприхватљиве изјаве којима се вређају верска и национална осећања грађана, а посебно је несхватљиво да оне долазе од високог црквеног великодостојника и то у данима празника – сматра Баковић.

Професор цетињске Богословије др Будимир Алексић, са друге стране, тврди да се већ 20 година води жестока хајка против митрополита Амфилохија и Митрополије црногорско-приморске.

– Власт покушава да решавањем црквеног проблема заокружи идеолошки пројекат, као и кроз идентитетско питање које им је климаво и једва се одржава и то уз помоћ великих сила – каже Алексић. – Управо је васељенски патријарх Вартоломеј пре неколико година анатемисао Мираша и на њега бацио проклетство због огрешења о црквене каноне, након чега је и рашчињен.

“Клетва” се пре неколико година први пут нашла на оптуженичкој клупи у Црној Гори, када је Амфилохије проклео оне који се буду усудили да уклоне цркву са Румије: “Ко срушио тај храм, Бог га срушио и њега, и његово потомство, и Часни крст му судио”.

МИРАШ ОЖЕЊЕН?

НЕПРИЗНАТА ЦПЦ је основана 1993. године, на Цетињу, када је за “митрополита” изабран Антоније Абрамовић, рашчињени свештених Америчке православне цркве. Захтев за регистрацију тадашња власт је одбила, али су ипак успели да се региструју под именом Верска организација православних Црногораца. Абрамовића је наследио Мираш Дедеић (на слици) 1997, да би три године касније ЦПЦ била званично регистрована као НВО.

Прича се да је Дедеић ожењен Италијанком Розаном и да не постоји документ о њиховом разводу! Остало је упамћено да је револтиран због његовог доласка на Цетиње др Данило Радојевић поднео оставку на место председника Одбора за враћање аутокефалне ЦПЦ.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:771030-Хајка-против-владике-Амфилохија