Хоџај: Лидери ОВК ће из суда у Хагу изаћи чистог образа; Харадинај: Слобода има име и то име је Рачак; Филип Коснет: САД стоје уз Косово на дан сећања на жртве у Рачку

284

Лидер Демократске партије Косова Енвер Хоџај изјавио је том приликом да су бивши лидери тзв.ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, као и Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими тренутно одсутни, да ће из суда у Хагу изаћи чистог образа, преноси Економија онлине.

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај рекао је испред Меморијалног комплекса у том месту да “слобода има име и да је то име Рачак”.

У Рачку су били и лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти и в.д. председника привремених косовских институција Вјоса Османи који су рекли да без правде за српске злочине на Косову не може бити трајног мира.

Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет објавио је на свом Твитеру да та земља стоји уз Косово на дан сећања на жртве у Рачку.

У селу Рачак, удаљеном око 40 километара од Приштине, 15. јануара 1999. године, 45 Албанаца наводно је убила српска полиција. Тај сукоб искоришћен је као повод за НАТО бомбардовање СР Југославије, а на основу изјава тадашњег шефа мисије ОЕБС-а на Косову Вилијема Вокера.

(Танјуг)

НСПМ