Хрватска: Ментално стање нације -250.000 зависника о алкохолу

861

Најчешћа зависност у Хрватској је алкохолизам, а према најновијој публикација Хрватског завода за јавно здравство о менталном здрављу нације, има око 250.000 углавном мушких зависиника од алкохола.

Од тих 250.000 алкохоличара само осам одсто се лечи, рекао је психијатар Анте Багарић, пренела је Хина.

Зависника од алкохола има четири пута више међу мушкарцима у односу на жене, које на психијатријском лечењу завршавају најчешће због депресије.

Полне разлике присутне су и у броју самоубистава и начинима извршења.

Готово сва самоубиства почињена ватреним оружјем и експлозивом регистрована су код мушког пола, док су жене склоније самотровању. Багарић сматра да је и ту на делу јак утицај социјалних фактора и групне психодинамике.

Публикација о менталном стању нације показује да су ментални поремећаји на четвртом месту међу водећим скупинама болести у Хрватској.

У том сегменту, напомиње Багарић, Хрватска прати европске трендове, најчешћи су анксиозни поремећаји, поремећаји расположења, те они повезани с узимањем психоактивних супстанци.

Четвртина грађана Хрватске има менталне сметње с дијагнозом неког психичког поремећаја, друга четвртина има “мање изражене психичке сметње”, док огроман број особа уопште није свестан проблема.

“Знају да им нешто смета, да се осећају лоше, да не могу функционисати, али не знају узрок, назив и ток тих болести”, каже Багарић.

Посебно осетљив део друштва су старије особе које се тешко прилагођавају брзим променама у друштву, несигурне су, често фрустриране и резигниране.

С временом то заостајање постаје све веће и такве особе бивају искључене из свих важних друштвених процеса, закључио је Багарић, преноси Хина.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:784821-Хрватска-Ментално-стање-нације-250-000-зависника-о-алкохолу