Вучић са Мирославом Лајчаком у вили “Мир”: Србија спремна за наставак дијалога са Приштином када год Лајчак закаже састанак, ићи ћемо у Брисел и на највишем и на техничком нивоу; Лајчак: Све што је договорено у Бриселу мора бити испуњено

32

Председник Александар Вучић рекао је, након састанка са специјалним изаслаником ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, да је Београд спреман за наставак дијалог кад год буде заказан у Бриселу. Лајчак напомиње да све што је договорено у Бриселу мора бити испуњено.

Александар Вучић је на конференцији у вили “Мир”, где се састао са Мирославом Лајчаком, рекао да је разговор био добар, рационалан и озбиљан о будућности Београд и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, на питање зашто Владимир Путин не долази у Србију, да је с руским председником разговарао више пута и да није видео да је “Путин отишао у било коју земљу” током епидемије коронавируса. Додао је да се та вест користи како би се “водила кампања” против њега.

“С Путином сам више пута разговарао, он једва чека да дође у Србију, али кад има 150.000 оболелих од короне…А нисам видео да је у било коју земљу отишао, нисам сигуран ни да ли хоће или неће, то још није потврђено”, казао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду након сусрета с Мирославом Лајчаком.

Он је казао да се прича о отказивању посете користи као – кампања против њега.

“Изненада неки постану русофили када се учини да је прилика јер би могли да ме нападну…ја се на то насмејем”, казао је Вучић.

Вучић је рекао и да “двадесетак дана” касне радови на Храму Светог Саве, због кога је Путин, како су најавили српски званичници, и требало да дође.

Што се тиче Сергеја Лаврова, Вучић је најавио да би он требало да дође у Београд, али није прецизирао када би то требало и да се догоди.

“Господин Лавров ће свакако доци у Београд, ја не волим да зивкам медије, да обавештавам… Србија има одличне односе с Русијом, Србија је независна држава и сама одлучује, и то је ствар коју поштује и Путин и Макрон и Си Ђинпинг…”, казао је Вучић.

Руски председник Владимир Путин неће доћи у Београд 20. октобра, на прославу Дана ослобођења, нити ће присуствовати церемонији освећења Храма Светог Саве, како су то у неколико наврата српски председник Александар Вучић и други овдашњи званичници најављивали. Поједини медији тврде да је Путин посету отказао јер тој земљи не одговара српско приближавање америчким позицијама, иако Кремљ никада званично није потврдио да ће руски председник уопште и доћи у Србију.

Вучић: Договорена пуна посвећеност Србије наставку дијалога

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је на састанку са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београд и Приштине Мирославом Лајчаком договорена пуна посвећеност Србије наставку дијалога и тражењу компромисног решења.

Вучић је истакао да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином када год Лајчак закаже састанак.

“Ићи ћемо у Брисел и на највишем и на техничком нивоу”, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је то био добар, рационалан и озбиљан састанак о будућности дијалога Београда и Приштине.

“Анализирали смо све што је постигнуто и важно је да смо договорили наставак дијалога и пуну посвећеност Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења у циљу стварања бољих односа Срба и Албанаца и нормализацији односа, кроз одлуке УН и ЕУ, између Београда и Приштине”, рекао је Вучић.

Такође, у разговору је изражена заједничка, задовољавајућа оцена о економским кретањима, која постоје и тек морају да буду подстакнута изнеђу Београда и Приштине.

“Слободан проток роба, капитала, услуга и људи, то је једна од најважнијих ствари у односима”, рекао је Вучић.

Председник је навео и да је европска будућност за Србију веома важна, и није синтагма и флоскула, већ је важна због више инвестиција и вредности за које се боримо и залажемо, те због тога што ће позиција Србије у свету бити снажнија, што смо ближе пуноправном чланству у ЕУ.

А, тај пут значајно је одређен како и колики напредак ћемо направити у односима са Приштином, рекао је Вучић.

Председник је навео да не жели да говори о ситуацији у Приштини, да се “игра њихових игара” сваљивања кривице, те нагласио да у Приштини треба да се договоре, а да ће Србија урадити свој посао.

Казао је да је у разговору са Лајчаком инсистирао само на једној ствари – да се у потпуности имплементира Бриселски споразум, што је услов без којег се не може имати успешан наставак дијалога.

Рекао је да је Србија отворена за све теме, али да инсистира на имплементацији Бриселског споразума.

Захвалио се Лајчаку на марљивом раду и што жели да посредује између очекивања да се води и оконча дијалог, и оних који о одређеним стварима мисле другачије, што је врло компликован посао.

“То говори о заинтересованости ЕУ за регион. Какве год разговоре да имамо, ма колико тешке, можда понекад и лоше, боље да имамо дијалог, разговоре, него да не разговарамо. Ако нема разговора, може увек да дође до инцидената, угрожавања живота људи, инцидената. То никоме није у интересу”, подвукао је председник Србије.

ЛајчакСве што је договорено у Бриселу мора бити испуњено

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је вечерас у Београду да о томе шта значи нормализација односа треба да се договоре две стране у преговорима.

Он је на конференцији за новинаре, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, рекао да се сада у дијалогу баве осетљивим питањима, финансијским потраживањима, питањима имовине и Заједнице српских општина.

„Кључно је да на крају не треба да постоји ниједно отворено нерешено питање“, рекао је Лајчак и додао да се сада баве питањима која до сада нису била део преговора, али и онима о којима се преговарало, али нису испуњена.

Лајчак изјавио је вечерас у Београду да о томе шта значи нормализација односа треба да се договоре две стране у преговорима.

Он је на конференцији за новинаре, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, рекао да се сада у дијалогу баве осетљивим питањима, финансијским потраживањима, питањима имовине и Заједнице српских општина.

„Кључно је да на крају не треба да постоји ниједно отворено нерешено питање“, рекао је Лајчак и додао да се сада баве питањима која до сада нису била део преговора, али и онима о којима се преговарало, али нису испуњена.

Извор: НСПМ