Чудна подршка Израелу из Србије и са Косова

124
Фото: Еван Вучи/АФП

Британски Економист пише да је необично на који начин се догађаји у два проблематична дела света преплићу – на Балкану и Блиском истоку, преноси Коха.

Лист подсећа да је 4. септембра амерички председник Доналд Трамп телефонирао свом пријатељу Бенјамину Нетанијаху и рекао му да је убедио лидере Србије и Косова, некада делове исте државе, да топло „загрле Израел“.

„Косово и Израел ће се, рекао је, упознати, а обе балканске државе, занемарујући политику Европске уније, чији се надају да ће постати део, признаће Јерусалим као главни град Израела“, наводи лист.

Према писању Економиста, то је био други успешан потез за Трампа и Нетанијахуа, после прошломесечног договора Израела и УАЕ о успостављању дипломатских односа.

Иза успеха је стајао Рон Дермер, израелски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама и један од најближих Нетанијахуових саветника.

Авдулах Хоти током потписивања Споразума у Белој кући, 4. 9. 2020. (Фото: Ана Манимејкер/АП Фото)

Нејасно је како је Трамп гурнуо Србију и Косово на такве кораке, наводи лист.

Премијер Косова и председник Србије били су у Белој кући да потпишу споразум којим посредују САД, упркос разочарању ЕУ која и сама покушава да постигне споразум између њих.

Званичници се надају да ће економски споразум подстаћи стране инвестиције, што би могло довести и до бољих међусобних односа.

Договор можда неће бити онакав како се чини на први поглед. Отварање амбасада у Јерусалиму не очекује се пре средине 2021.

„До тада ће Трамп можда морати да напусти Белу кућу. И, готово одмах након потписивања споразума, неки српски извори рекли су да њихова држава можда неће преместити амбасаду у Јерусалим ако Израел призна Косово“, пише Економист.

Израелски стручњак за Балкан Далиа Сцеиндлин каже да ово нема везе са америчком политиком него са Балканом и Блиским истоком.

„Трамп се суочава са претећим политичким окружењем и циљао је на спољнополитички спектакл, нешто што његов пријатељ Не тањаху зна како да организује“, додала је она.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 11. 9. 2020)