Шеф југословенске делегације: Рамбује 1999. био ултиматум Југославији

220
EPA PHOTO REUTER POOL/JACKY NAEGELEN/GW/MR/CG-fob

Мировна конференција о КиМ која је почела на данашњи дан пре две деценије у Рамбујеу, према речима шефа делегације Владе Србије Ратка Марковића била је најпростији пример демонстрације силе. 

„То нису били преговори. То је била лакрдија. Демонстрација моћи, грубо силеџијство. Делегације Србије и делегације Албанаца се никада у Рамбујеу нису ни састале, а камоли разговарале. Обе су се састајале само с три представника Контакт групе али, бар када је реч о делегацији Србије, ни с њима никаквих разговора није било, него су у наставцима, с недопустиво дугим паузама између, стизала поглавља Привременог споразума, ултиматума Србији“, рекао је Марковић за Танјуг.

Према његовом речима, брзо се испоставило и да је скуп био неприпремљен, да је све била велика импровизација али и покушај булдожер дипломатије и Медлин Олбрајт да се вештом манипулацијом Србији отме Косово, а ако то не успе, да се нађе формални повод за рат.

„Мамац да се циљ оствари већ у Рамбујеу био је Привремени споразум за мир и самоуправу на Косову, који се првих недељу дана свесно дозирао на кашичицу, да би после два продужетка на сто Кристофер Хил бацио читав текст склепан од тих делова“, навео је он.

Како каже, текст им је достављен у 9 часова ујутро, а требало га је прочитати, јер није долазило у обзир да се промени ни реч, до 13 часова и изјаснити се по принципу – узми или остави.

При томе је, подсећа он, требало прихватити и два најважнија дела из тог текста који је бачен на сто – пристанак да се земља окупира, дају се права НАТО-у која не би била подложна јурисдикцији насих судова, …, а из тог целог текста је било јасно да из Косова треба да произађе нова албанска држžава.

Присећајући се ситуације и околности под којима су се у Рамбујеу водили наводни разговори Марковић каже да „никада на Балкану, коме се свашта ставља на душу, није видео „толику количину простаклука која је демонстраирана у Рамбујеу пред лицем једне суверене државе“.

И за потпредседника тадашње владе, учесника скупа у дворцу на 50 километара од Версаја, Николу Шаиновића конференција је веома брзо прерасла у ултиматум у цљу уласка НАТО трупа у Савезну републику Југославију.

„Уз претњу бомбардовања, предат нам је документ чија је последња страница била акт окупације“, рекао је Шаиновић и додао да је документ предвиђао и референдум о статусу Косова.

Преговори, чијем почетку је присуствовао и француски председник Жак Ширак који је позвао чланове српске и косовске делегације да учине све „да снаге живота тријумфују над силама зла, пропали су након 17 дана, а као резултат тога 24. марта 1999. године почело је авионско бомбардовање СР Југославије.

И две деценије касније ставови о Рамбују деле Србију – конференцјиа је за једне пропуштена прилика да се избегну страдања, а за друге скуп на коме је показано достојанство нације да не одустане од своје територије.

Према речима професора Владана Кутлешића, члана делегације, често се заборавља да је конференцјиа у Рамбујеу настављена 15. марта у Паризу, али и да је озбиљан и систематичан приступ решавања проблема Косова почео годину дана пре Рамбујеа у Беграду.

„Тај процес, ти веома успешни стручно експертски разговори прекинути су у јулу из непознатих разлога, а они нису били и ни правне ни стручне природе“, рекао је Кутлешић и додао да се за тих 17 дана две делегације никада нису састале непосредно.

Успех није постигнут, направљен је и самоиницијативни покушај писања документа који Београд није прихватио, рекао је професор Уставног права на Универзитету Унион – Никола Тесла и додао да конференција након тога добија сасвим нови ток преговора.

„На крају се појавио текст који је дошао једнострано од међународних посредника, који српска страна није прихватила, што се окончало трагичном агресијом на Србију, што је једино потпуно тачно из представе о догађајима у вези са Рамбујеом“, казао је он и додао да је споразума из Рамбујеа, а који је Приштина начелно потписала, на три места уткан у Резолуцију 1244.

фото: in4s.net

Конфенренцији су присуствовали између осталих Медлин Олбрајт, Жак Ширак и Кристофер Хил.

Тадашњи савезни министар информисања и члан СПО Милан Комненић, који је због знања више језика контролисао контакте са светским медијима Рамбује је назвао операцијом без анестезије.

Према његовим речима, суштина је била у томе да је Југославија испунила своју историјску улогу, и можда је то требало рећи тамо.

„Рамбује је прича без истинских преговора, без могућности да се било шта мења. Требало је бити мудар и изабрати да пострадаш по што је могуће повољнијој цени. Ту није било изгледа да се оствари нека победа. Не знам у чему би се огледала победа у Рамбујеу, осим што је могло да земља не страда толико и не погине толико људи“, говорио је Комненић.

Делегацију СРЈ на челу са Марковићем чинили су и Милан Милутиновић и Владимир Штамбук, Војислав Живковић и десетак представника мањина са Косова. У албанској су између осталог били Ибрахим Ругова, Хашим Тачи, Ветон Сурои, Едита Тахири, Бајрам Косуми, Бљерим Шаља.

О Рамбујеу је написано више књига а међу њима су „Пут у Рамбује“ др Предрага Симића, „Како нам се догодио Рамбује“, Миодрага Милића, Комненићева „Клопка у Рамбујеу“.

ИЗВОР: РТВ

————–

6.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

Шеф југословенске делегације: Рамбује 1999. био ултиматум Југославији