Шпански скандал Ненада Чанка

1087
  • Ненад Чанак је произвео међународни дипломаски скандал. Чанак је председник Одбора за европске интеграције Скупштине Р. Србије, а довео је у питање демократичност и поштовање људских права у Шпанији, против чега је јавно реаговао шпански амбасадор. Шпанија је данас чланица ЕУ и узор демократије, поштовања људских права, владавине права и поштовања међународног права. Таква Шпанија је пријатељ Србије, поштовалац њене целовитости, суверенитета и територијалног интегритета. Ненад Чанак би да једну илегалну акцију каталонских сепаратиста против Шпаније прикаже српској јавности као некакав „референдум“

ПИШЕ: Душан Ковачев

Ненад Чанак је Каталонију посетио фебруара 2017. г. у доба ескалације каталонске сепаратистичке кризе и то као службеник Р. Србије. Чанак се јуна 2017. г. јавно обратио амбасадору Шпаније поводом кризе у Каталонији. Већ годину дана Ненад Чанак „посматра“ и јавно „оцењује“ шта се у Шпанији дешава поводом каталонске сепаратистичке кризе, па „открива“ постојање „кршења права“.

Ненад Чанак је изјавио да се референдум у Шпанији „завршио масовним кршењем људских права и држањем политичких затвореника“. „Референдумом у Шпанији“ је Чанак назвао илегалну акцију каталонских сепаратиста. Против Чанкових коментара се огласио управо огласио пријатељ Србије и доследни поштовалац српског суверенитета и територијалне целовитости, шпански амбасадор Мигел Фуертес.

Промишљено незнање о Шпанији?

Ненад Чанак не зна или неће да зна ништа о основним чињеницама које „оцењује“. Не зна или неће да зна да у Каталонији није „одржан референдум“, већ илегални покушај сепаратиста да отцепе од Шпаније њену покрајину. Не зна или неће он да зна да вршење истражног поступка и примена средстава правне државе против сепаратиста нису „кршење људских права“, већ легална и легитимна мера којима се управо штите људска права и владавина права. Не разликује закониту примену силе ради заштите јавног реда, мира и безбедности од насиља.

Не зна или неће Чанак да зна да су каталонски сепаратисти лица која су починила веома озиљно кривично дело. Сепаратисти нису „људи које су изабрали грађани а седе у затвору“, већ људи који су злоупотребили свој положај да би прекршили право и угрозили поредак, безбедност и људска права.

Не зна или неће да зна Чанак да бегунци од правне државе нису „политички емигранти“. Да је одговорност за кривична дела санкција за повреду  легалних средстава правне државе, а не „седење у затворима“.

Чанак нарочито не зна или неће да зна да су сепаратисти  у Каталонији изазвали нереде производећи огромне финансијске и економске губитке, измаклу добит, те масовни одлив капитала и инвестиција из ове шпанске покрајине.

Нису каталонски сепаратисти „политички затвореници“, како тврди Чанак, већ лица одговорна по кривичном праву једног светски угледног демократског поретка којег деценијама краси поштовање људских права и слобода, као и узорна владавина права.

Најзад, Ненад Чанак не зна или неће да зна да је Шпанија пример успешне децентрализације и регионалне аутономије. Наиме, на свој територији Шпаније постоји систем аутономних покрајина у којем свака аутономна покрајина без проблема слободно стиче онолико надлежности (укључујући финансијске, имовинске и пореске) колико је у стању да врши законито и целисходно.

Разумљиво је зашто је на Чанково унезверење реаговао шпански амбасадор Мигел Фуертес. Али зашто Чанак не зна или неће да зна очигледне чињенице о Шпанији поводом каталонске сепаратистичке кризе?

Стварни разлози изазивања скандала?

Ненад Чанак је високи функционер Скупштине Р. Србије, на челу одбора у чијој  надлежности су европске интеграције Србије. Чанак је данас службеник Вучићевог београдског режима који жели да Србију интегрише у Европску унију немачког народа, уније од које је Велика Британија управо побегла главом без обзира.

Ненад Чанак је лидер ЛСВ, партије војвођанских аутономаша, политичке оријентације чијим присталицама се гади режим Александра Вучића. Партије која је деценију и по учествовала у аутономашком режиму Бојана Пајтића и која је с Пајтићевим одбором ДС политизирала о Војводини као „европској регији“. Пајтића, Чанка и њихове политичке истомишљенике је Војводина одбацила чим се показало да су њихова „блистава“ обећања обичне шарене лаже.

Ненад Чанак потпуно губи упориште у нестајућем аутономашком гласачком телу. Војвођанских аутономаша је све мање, а све више је бивших аутономаша који су свесни да је та политика била гнусна превара. Преостало војвођанско аутономаштво је очајно јер више нема упоришта у стварности, нити међу бирачима. Још горе, мењу њима постоје  привилеговани појединици политички блиски Чанковој ЛСВ чије НВО Вучићев републички и покрајински режим финансира нашим новцима из републичког и покрајинског буџета. У страви пред нестанком, и они аутономаши који немају приступа нашим новцима покушавају да се опстану окупљајући се под Чанковом ЛСВ, као под мама-коком.Чанковој ЛСВ без упоришта међу аутономашки опредељеним бирачима, очајнички треба друштво минијатурне Војвођанске партије Александра Оџића, која отворено захтева оно што Чанкова ЛСВ никад није смела: да АП Војводина постане федерална република, равноправна Србији у некаквој новој федералној држави.  Да би им подухват изгледао мање гротескно, називају га именом „Војвођански фронт“. Пошто не знају или неће да знају историју, удружују се под именом које је пре стотинак година носила групица војвођанских псеудосепаратиста.

Туђим сепаратизмом уместо сопственог псеудосепаратизма?

Шпанија је 2018. г. изричито најавила да ће поштовати територијалну целовитост и суверенитет Р. Србије поводом Косова и Метохије, да никада неће признати „независност Косова“, нити ће дозволити пријем те илегалне творевине у ЕУ, без обзира чак и на став Београда. Вучићев режим до сада није предузео ништа да усагласи поводом отцепљеног „Косова“ усклади своју спољну политику са Мадридом. Ненад Чанак је припадник Вучићевог режима задужен за евроинтеграције. Уместо да ради на сарадњи, Чанак данас ради на кварењу односа са Мадридом. Прикривени међу аутономашима, војвођански сепаратисти очајнички желе у ЕУ бар нека покрајина успе да се отцепи од државе. Рачунају, ако нека покрајина тамо успе, можда ће то успети и њима.

За разлику од малог и све сићушнијег броја очајних војвођанских аутономаша, српски народ зна да је савремена Шпанија демократска земља која је пример поштовања људских права и узор владавине права. Знају Срби да правна држава у Шпанији функционише правично и да Шпанија одлично познаје разлику између права и злоупотребе права. Зна Србија да Шпанија непоколебљиво поштује међународно јавно и безбедносно право, нарочито међународно безбедносно право Европе. Управо због непоколебљиве оданости праву и демократији, Шпанија је у овом тренутку највећи пријатељ Србије међу земљама Европске уније.

Зашто је Чанак и даље на челу Одбора за европске интеграције Р. Србије?

После срамних изјава о пријатељској Шпанији Одбор за европске интеграције Скупштине Р. Србије и даље води човек који квари наше односе са том државом која Србију поштује више него ма која чланица ЕУ. Зашто? Да ли се оспоравањем демократије и поштовања људских права у доказано пријатељској чланици ЕУ се доприноси европским интеграцијама Србије? Наравно да не. Зашто је онда Ненад Чанак и даље на високој функцији на којој јесте? Зашто се и даље стара о европским интеграцијама Србије? Да ли Вучићевом режиму одговара нарушавање процеса интеграција Србије у ЕУ или му одговара да Чанак наруши односе Србије само са  пријатељском Шпанијом?

Ненад Чанак није Србија. Зна Србија одлично ко је Ненад Чанак, а захваљујући јавном иступању шпанског амбасадора видимо да то  зна и Шпанија.

Шпанија је данас за Србију узор демократије, поштовања људских права, владавине права и борбе за поштовање међународног права.

ИЗВОР: Центар академске речи