Шпенд Ахмети: Изјаве Александра Вучића немају никакву правну тежину на Косову

854

Лидер Социјалдемократске партије Косова и копредседавајући преговарачке екипе Косова, Шпенд Ахмети оценио је да изјаве председника Србије Александра Вучића о одлукама институција Косова немају никакву правну тежину.

Вучић је данас изјавио да се застој у дијалогу о нормализацији односа између Косова и Србије може превазићи под условом да Косово укине таксе које је увело на производе Србије и Босне и Херцеговине и када престане са провокацијама какав је Статут Трепче, који је, како каже, ништа друго до отимање српске имовине.

“Председник Србије је додао још један услов за учешће у дијалогу, да ће он почети онда када Косово престане да провоцира, како је Вучић оценио усвајање Статута Трепче у Скупштини Косова. Вучић и сви остали треба једно да схвате. Република Косово је независна и суверена држава која одлуке доноси на демократски начин у институционалним процедурама. Вучић може да мисли о Косову шта год хоће, али његово мишљење нема никакву правну тежину”, каже Ахмети.

По њему, српски председник само груби време тврдећи да такве одлуке њему кваре планове, али то свакако није брига Косова.

Косово је према њему спремно за дијалог, јер је припремило сва неопходна документа, делегацију, закон и платформу.

“И на Србији је одлука да ли ће бити део дијалога. Али ни на који начин не може порицати Републици Косово институционални суверенитет земље. У овај дијалог идемо да бисмо затворили отворена питања која имамо са Србијом, као што је непризнавање и неприхватање државности Косова. То дефинише карактер дијалога. Други циљ у овом дијалогу немамо, нити га прихватамо”, написао је Ахмети на Фејсбуку.

(Бета)

 

http://91.222.7.144/hronika/spend-ahmeti-izjave-aleksandra-vucica-nemaju-nikakvu-pravnu-tezinu-na-kosovu.html