Шпенд Ахмети: Могерини тражила укидање такси, окончање дијалога са Србијом до јуна и да споразум не садржи поделе по етничким линијама

915

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини затражила је 8. јануара током састанка са косовском преговарачком екипом укидање таксе од 100 одсто за производе из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ) и окончање дијалога с Београдом до јуна ове године, изјавио је копредседавајући косовске делегације Шпенд Ахмети.

Ахмети је за портал Метро казао да је Могерини затражила и да споразум буде у складу са европским стандардима и да не садржи поделе по етничким линијама.

Он је рекао да је одлуку о таксама Влада Косова донела због “напада Србије према Косову” и оценио да Приштина треба да одговори на такве нападе, јер то представља потврду субјективитета Косова. Додао је и да нису створени услови за укидање таксе. “Међутим, ми имамо обавезу консултација и припрему стратегија за дијалог. Државна делегација ће се консултовати са Владом, али смо ми усредсређени на пуну функционализацију делегације и комисија. После тога можемо разговарати о свакој теми посебно укључујући трговину са Србијом”, казао је Ахмети.

Поводом захтева Могерини за брзо окончање споразума, Ахмети је истакао да Приштина мисли другачије и да је Косову потребан брз, али квалитетан споразум који ће “једном за свагда решити отворена питања са Србијом”.

У вези са садржајем споразума Ахмети је подвукао да се и косовска страна залаже за остваривање европских вредности, без поделе на етничким линијама или етнички територијалној аутономији, као што је то утврђено у резолуцији коју је усвојила Скупштина Косова приликом избора косовске преговарачке екипе. “За Скупштину и народ Косова споразум Косова и Србије био би прихватљив ако обезбеди признање Србије и да једном за свагда оконча сукоб две земље”, навео је Ахмети.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/spend-ahmeti-mogerini-trazila-ukidanje-taksi-okoncanje-dijaloga-sa-srbijom-do-juna-i-da-sporazum-ne-sadrzi-podele-po-etnickim-linijama.html