Шта сте све то БАНДО ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКА ви потписивали у Бриселу?!

1028

Председавајући косовске скупштине Кадри Весељи предао је раније ове недеље лидерима владајуће коалиције у Приштини писани предлог за супензију на 120 дана такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, при чему Србији за то поставља десет, а БиХ седам услова.

Приштински сајт „Зери“ наводи да је Весељи упутио предлог „зарад очувања интереса Косова и партнерства са САД“.

Наводи се да је претходно документ дат америчком амбасадору у Приштини Филипу Коснету на састанку 23. јануара којем је присуствовао и косовски премијер Рамуш Харадинај.

„Зери“ оцењује да су изјаве Коснета, који није помињао укидање, већ само привремену суспензију такси, „јасно на линији са предлогом Весељија“.

„Кљан Косова“ објавио је први Весељијев документ који има укупно девет страна. У њему се налазе услови за суспензију, мере током периода суспензије, као и повраћај таксе и пун реципроцитет са Србијом и БиХ.

Оцењује се да је овакав Весељијев предлог „запараво још гори по Србију“.

Што се тиче услова за Србију, „препоручује се привремена суспензија на 120 дана, почевши од 1. фебруара“ при чему ће тај период бити „рок Србији да испуни обавезе које произилазе из споразума ЦЕФТА, као и споразума постигнутих током дијалога у Бриселу“.

„Србија је у обавези да промени непријатељски став и у оквиру нормализације односа и напора за обезбеђивање добросуседских односа, предузме следеће акције“, наводи се у Весељијевом документу након чега се листом наводи 10 захтева.

Први међу њима је „Примена споразума о заједничким прелазима у оквиру Интегрисаног управљања границама и показивање сарадње у размени прекограничних информација и потврда са циљем безбедности и олакшавања трговине између две земље“, други је „прихватање и признавање свих докумената о роби, дозвола, печата и документације које коју су издале власти Републике Косово“, а трећи „признавање баркода и бандерола на косовским производима“.

„Царина Србије би требало да престане да користи печате српских паралелних структура на Косову и у потпуности поштује обавезе преузете споразумом постигнутим 2. септембра 2011. у Бриселу о међусобном признавању печата и обевезу проистеклу из споразума ЦЕФТА – где су се стране договориле да се код свих чланова ове организације користе само потврђени печати“, пише у четвртом услову.

Као пети услов наведено је „Признавање регистарских таблица косовских грађана, као и путних исправа које су издале одговарајуће институције Републике Косово“, шести услов је „уклањање баријера, дуплих стандарда и лошег поступања према приапдницима косовске дијаспоре који пролазе кроз Србију“, а седми услов је „Омогућавање путницима из трећих земаља да прођу у транзиту преко Косова у Србију“.

„У духу процеса нормализације односа између две суверене државе и у складу с обавезама преузетим у споразумима потписаним у Бриселу, Србија би требало да оконча напоре на ометању и наношењу штете позицији Косова у међународној арени“, пише у осмом Весељијевом услову

Међу последња два услова налазе се „Примена споразума из Брисела о ревитализацији главног моста на Ибру и главног пута у Северној Митровици, омогућавањем слободног кретања људи и роба у оба дела града“ и „Примена споразума о енергетици из Брисела“.

Танјуг

 

https://www.srbijadanas.net/sta-ste-sve-to-bando-veleizdajnicka-vi-potpisivali-u-briselu/