Шта је заиста рекао судија Хашког трибунала о пресуди Караџићу и Младићу?

827

Делове интервјуа Кристофа Флигеа, немачког судије Хашког трибунала и касније Међународног резидуалног механизма, који је недавно поднео оставку „не само из приватних разлога“, дат листу „Цајт“, а који се односе на пресуде Радовану Караџићу и Ратку Младићу, пренели су медији у региону и при томе неке од њих слободно интерпретирали.

Танјуг је пренео део овог интервуја са сајта “Слободне Далмације”, и закључак њиховог новинара да је Флиге “оптужио судију Жан Клод Антонетија да за Караџића и Младића, припрема ослобађајућу или бар пресуду са значајно блажом казном у односу на већ изречене у првостепеном поступку”

Танјуг је навео извор са кога је преузео овај текст, а сада преносимо превод делова из оригиналног текста објављеног у “Цајту”.

* На који начин се судије, који симболизују једну врсту светског суда, бирају?

– Ту постоје разлике. За Хашки трибунал за злочине почињене у бившој Југославији и суд који га је заменио Генерална скупштина УН бира из предлога држава судије. Код Међународног кривичног суда то чини скупштина земаља чланице. Биографије кандидата су лепе за читање. Међутим нико не зна да ли је кандидат уопсте студирао право и да ли је икада видео судницу изнутра. Познајем такве људе. Дипломатским речником рекао бих – компетенције судија у трибуналима су веома различите.

Прочитајте још – Ратко Младић преживео нове мождане ударе 

* Да ли то значи да је међу њима и лоших?

– Постоје изврсне судије. А онда постоји једна широка маса. Постоје и неки где се питам како су икада могли добити место судија. Ако ти људи наступају уз велики его и верују да знају све најбоље, онда су у стању да минирају један суд.

* На кога мислите? Дали на спорног француског судију Жан Клода Антонетија, који је ослободио српског националисту Војслава Шешеља?

– Нећу да наводи имена. Погледајте суђење Ратку Младићу и Радовану Караџићу, који су у првој инстанци осуђени. Обојица су осуђена због бројних ратних злочина, између осталог због масакра у Сребреници, током кокег је убијено хиљаде муслимана.

У жалбеном поступку је надлежни судија следио захтеве адвоката, који иду на то да је више судија било пристрасно. Те судије су потом стварно и замењени уз образложење да су раније учествовали у сличним поступцима у Хагу. То је апсурдно. Трибунал за бившу Југославију морао је да се бави истим историјским поступцима, што је неизбежно. Колега који је утврдио пристрасност због незнања права или због тога што га игнорише, те судије искључио.

Да ли је замисливо да ће на крају Караџић и Младић остати некажњени?

– Знате једна изрека каже – пред судом и на мору сте у Божијим рукама. Ништа није незамисливо. И у суду раде људи, који праве грешке.

* То значи да би Караџић и Младић могли ускоро бити пуштени из затвора као слободни грађани?

– Од удружења жртава на Балкану чујем да су због тога веома забринути. Питају се да ли ће на крају бити донета ослобађајућа пресуда.

* Да ли и ви страхујете да ће тако бити?

– Учествовао сам у поступку против Младића у првој инстанци. Не спекулишем о исходу.

* Када се може очекивати пресуда?

– У случају Караџића, у току наредних месеци.

* Чуди ли вас да је Србија уопште прихватила захтев за изрзчење ратних злочинаца?

– Одлучујућа је била жеља Србије да постане чланциа ЕУ. Посебно застрашујући пример даје данас председник РС, који је пре изрицања пресуде Караџићу рекао да је време да се националним херојима, попут Караџића, ода пошта. Нешто после тога он је дао једном студентском дому име Караџића.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:774954-Шта-је-заиста-рекао-судија-Хашког-трибунала-о-пресуди-Караџићу-и-Младићу