Штрајк глађу због судија без душе

269

ПРОФЕСОР историје без запослења Живадин Дисић (57), из Ниша, у понедељак је испред овдашње палате правде започео штрајк глађу јер, с обзиром на то да је социјални случај са месечним примањима од само 7.946 динара, не може да плати судску таксу по решењу Вишег суда од чак 274.560.

Дисић је пре четири године покренуо радни спор против ОШ “Свети Сава” због мобинга, али пред лицем правде није успео да докаже своје тврдње, па је изгубио процес и крајем прошле године – уз помоћ пријатеља и породице – платио 150.000 динара на име судских трошкова. Сада каже да је још пре две године од суда тражио да буде ослобођен плаћања судске таксе, на шта као социјални случај има право, али му је током минуле седмице стигло решење о томе да се његов захтев одбија, те да судску таксу уместо у три може да плати у шест месечних рата.

– Како да од непуних 8.000 динара месечно издвојим по 45.760 за сваку рату? У вишегодишњој борби против неправде, ето, то нисам могао да поднесем – каже Дисић, и наводи како је суд проценио да му омогућавање плаћања таксе у више рата неће угрозити материјалну егзистенцију.

ЖАЛБАДИСИЋ се за помоћ обратио и председнику нишког Вишег суда Зорану Крстићу, те добио обећање да ће његов случај бити размотрен. У међувремену, представник за медије ове институције Ана Гајић каже да је 31. јануара донето ново решење, које Дисић још није добио, а којим такође није ослобођен плаћања, али му је признато право на жалбу.

Притом је, каже, радни спор, уместо шест месеци, трајао чак четири године, па је, без обзира на то што је спор био у току, изгубио лиценцу.

– Не радим и немам примања, а живим сам у стану од 30 квадрата који је под хипотеком. Прете ми извршитељима, иако ни сам не знам шта би мени могли да одузму осим најосновнијих ствари. Ако дођу да их носе, нећу их спречавати – вели Дисић, који у очају помишља и на то да се због серије неправди којима је изложен одрекне српског држављанства.

Иначе, штрајк глађу је уредно пријавио и најављује да неће одустати. Како каже, када су му одузели лиценцу сам је испред Владе Србије у Београду штрајковао пет дана, на температури од минус пет степени, па ће издржати и сада, мада му је здравље нарушено.

 

http://www.novosti.rs/вести/србија.489.html:775514-Штрајк-глађу-због-судија-без-душе