Ђетићи морају да бране државе НАТО

988

ПРЕДЛОГ закона којим је предвиђено да припадници Војске Црне Горе имају обавезу да учествују у свим законски прописаним активностима у међународним снагама у иностранству јуче је подржао Одбор за безбедност и одбрану, па је он предложен Скупштини на усвајање.

– Изменом Закона омогућава се начелнику Генералштаба ВЦГ да, уз сагласност министра одбране, упућује јединице Војске ранга нижег од вода, односно припадника Војске, не само на обуке, већ и на вежбе у иностранство – наводи се у образложењу закона.

У документу се додаје да се попуна јединица ВЦГ за употребу у међународним снагама у иностранству за активности подршке миру, одговора на кризе и у оквиру хуманитарних операција, подстицања развоја демократије, правне сигурности и заштите људских права, врши на добровољној основи, док је за одбрану држава савезница, сходно уговору са НАТО, учешће припадника ВЦГ обавезно.

У случајевима да у току учешћа у међународним снагама, припадник војске задобије телесне повреде или у случају смрти, предвиђено је право на новчану накнаду.

– О праву на новчану накнаду за случај оштећења организма одлучује Министарство одбране, односно орган државне управе чији старешина извршава акт Владе Црне Горе о учешћу у мировним мисијама и другим активностима у иностранству – наведено је у документу.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:774996-Ђетићи-морају-да-бране-државе-НАТО