Ђорђе Вукадиновић: Вучић Стефановића дави као змија жабу, на делу модел који је већ примењен на Николићу

453

Спајање Српске напредне странке и СПАС Александра Шапића и директан удар на београдски одбор напредњака који води Небојша Стефановић, затим чешљање свих огранака ове странке, изгласавање неповерења министру, оштре речи које је на његов рачун изговорио посланик СНС Владимир Ђукановић – воде ка закључку да гледамо завршну фазу саге о сукобу Александра Вучића и његовог некада најближега сарадника. Питање свих питања је – зашто га Вучић једноставно не смени? Одговор је, према мишљењу саговорника портала Нова.рс, да би Стефановићева фиока могла да садржи којекакав “шкакљив материјал”.

Оног тренутка када је најављено да Александар Шапић улази у СНС, те да ће вероватно бити први човек власти за Београд, било је јасно да је мета Небојша Стефановић, као дугогодишњи председник градског одбора напредњака.

Кад је истовремено, на седници Председништва ове странке, председнику Извршног одбора Дарку Глишићу дат задатак да у року од две недеље прибави изјаве свих 169 одбора о томе како су задовољни радом својих локалних представника – било је јасно да је мета Стефановићевић и његови људи.

Након јучерашње вести да су на седницама тих одбора чланови странке гласали о поверењу баш Стефановићу, сваком је јасно да је донета коначна одлука да Небојша мора да оде. То је схватио и главни одбор чачанских напредњака који је изгласао и да се Стефановић смени са места министра али и да се избаци из странке.

То је претходно потврдио посланик СНС Владимир Ђукановић објавом на Фејсбуку.

„Пошто нисам члан Општинског одбора СНС Вождовац, као што нисам ни члан градског одбора СНС Београд, али сам члан Председништва и Главног одбора странке, и уједно сам народни

посланик у Скупштини Србије, имам потребу као неко ко воли своју странку и који је у првих 50 њених оснивача, јавно да се изјасним да сам апсолутно за смену комплетног градског одбора СНС Београд, са посебним акцентом да сам за смену председника градског одбора СНС Београд“, написао је Ђукановић на Фејсбуку.

Модел испробан на Николићу

Питање које се намеће од почетка сукоба на релацији Александар Вучић – Небојша Стефановић, јесте – зашто га једноставно не смени?

Одговарајући на њега, уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић каже за Нова.рс да је то питање Вучићеве тактике и бојазан од материјала који Стефановић има.

„Мислим да је то ствар тактике и зихераштва Вучићевог, зато што вероватно постоји бојазан од неких материјала које Стефановић има. Изгледа као да жели да га измрцвари до краја, пре него што га прогута. Као змија кад дави жабу. Све ово сад указује на то да смо имали више једно затишје него примирје између њих двојице и да је сад настављена операција уклањања Стефановића. Е сад, на који ће начин то урадити видећемо. Мислим да се на Стефановићу сада примењује модел опробан на Томиславу Николићу својевремено, тако да само остаје да видимо да ли ће Небојшта отићи мирно као он или ће пружати неки отпор. Претпостављам да је циљ да се Стефановић примора на то да сам оде. Мања је вераоватноћа да ће се ићи на јавну егзекуцију попут Осме седнице или Брионског пленума својевремено“, каже Вукадиновић.

Борба за југ, Стефановићева одмазда?

Сличног је мишљења и поличтички аналитичар Бобан Стојановић.

„Вучић не сме да га смени, а и да не изгледа да је истина све о чему се причало до сада, па тражи механизме како то да уради. Да је могао без проблема да га смени, урадио би то још прошле године. Покушао је и летос да га склони из Владе, али је Стефановић успео да се избори за место министра. Иако је изгубио МУП, задржао је друго министарство силе и друго министарство које има обавештајне и безбедносне слузбе. Сада имамо покушај да се покаже да је странка незадовољна његовим радом, зато се Ђукановић буни и тражи смену, зато ће бити много тих покушаја да покаже да странка тражи смену и да додатно покуша да ослаби утицај тзв. “Небојшиних одбора”, да показе да ће лоше проћи ако наставе да га подржавају. А плаши се свега онога што Стефановић зна и шта има“, каже Стојановић и додаје:

„Врло је вероватно да је управо Стефановић пустио причу о “борби за југ” као одговор на утапање СПАС-а и најаву промена у градском одбору у Београду. И видећемо шта ће још бити одговори Стефановића. Јер сада је Вучићу важно да реши питање градског одбора пре избора у Београду и пре саме формалне кампање и подношења листе кандидата за одборнике. И тек можемо очекивати “врело лето” у вези градског одбора СНС у Београду. И мислим да је важније да склони Стефановића са тог места, а врло вероватно ће покушати и са места министра одбране. Сад је само питање колико материјала има Стефановиж и колико може да се одржи“, закључује Стојановић.

(Нова.рс)

НСПМ