Ђорђе Вукадиновић: Дачић ће у Скупштини имати улогу “чувара плаже у зимском периоду”

239

Лидер СПС Ивица Дачић предуго важи за највештијег политичара на српској политичкој сцени да би његово премештање са функције шефа дипломатије на место председника Скупштине гледали искључиво кроз призму потпуног губитка. Иако на први поглед све баш тако изгледа, функција шефа парламента је формално друга најјача у држави, а саговорници портала Нова.рс наводе и да је Дачић сувише искусан политичар да нешто што личи на политички пораз не би могао да преокрене у своју корист.

Вероватно највеће изненађење договора СНС, СПС и СПАС око формирање нове владе је што у њој неће бити један од лидера те коалиције Ивица Дачић, а нарочито ако део новог кабинета Ане Брнабић буде још најмање двоје функционера социјалиста, како се незванично прича.

Из многих разлога оваква вест доживљена је као “казна” и “гурање у политички ћошак” Дачића, који је претходних осам година морао на разне начине на доказује верност према Александру Вучић, између осталог и одустајањем од кандидатуре за председника државе. Лидер СПС-а пребачен је са места првог потпредседника Владе и министра спољних послова на функцију председника Народне скупштине, у којој и практично више нема опозиције, па се и са те стране нови Дачићев посао тешко може посматрати као изазов.

Па, ипак, познавајући Дачићеву умешност и “пливање” и у политички турбулентним временима, у свему овоме мора да постоји и нешто позитивно.

Спекулише се да је померање лидера СПС-а у парламент била његова одлука, како би умирио странку, и министарску фотељу обезбедио и припадницима супротних струја међу социјалистима, Бранку Ружићу и Александру Антићу.

Међутим, то тако не види Ђорђе Вукадиновић, уредник Нове српске политичке мисли, који верује да је Дачић стављен пред свршен чин и да је то сазнао мало пре него јавност.

Очигледно је да је у позадини тог померања намера да истовремено буде премештен са важне функције у извршној власти, али тако да не буде гурнут у опозицију

“Да бисмо оценили то премештање требало би да знамо да ли је било добровољно или не. Мислим да он то није бирао. Очигледно је да је у позадини тог померања намера да истовремено буде премештен са важне функције у извршној власти, али тако да не буде гурнут у опозицију. С једне стране је уважен, а са друге скрајнут”, сматра Вукадиновић и истиче да иако је јавност његов одлазак у парламенту доживела као деградацију, реч је о формално другој или, у најгорем случају, трећој најмоћнијој позицији у држави.

Он за Нова.рс наводи да ће Дачић до нових избора, односно у наредних годину и по дана, бити “чувар плаже у зимском периоду”, што, како каже, није атрактивна позиција, али није ни без погодности.

 “Он неће толико бити на удару политичких бура, због којих је, између осталог, Вучић већ најавио превремене изборе. Биће економских, спољнополитичиких и епидемиолошких бура. У свима њима Дачић ће бити довољно померен да не буде на главном удару, а да остане видљив”, закључује Вукадиновић.

“Дачић краткорочни пораз претвара у средњорочну политичку корист” 

Да Србија има озбиљан парламентарни систем, Дачићев одлазак у Скупштину не би био посматран кроз призму политичког губитка, истиче Бојан Клачар, програмски директор Цесида. Он за наш портал наводи да је општи став да је реч о политичком назадовању Дачића, што је, како каже, тачно имајући у виду да је политичка моћ присутнија у влади.

 “Ипак, Дачић је сувише дуго присутан у политичком животу и има превише искуства да нешто што тренутно личи на политички пораз не може да претвори у своју корист. Верујем да Дачић припада кругу способних и вештих политичара да нешто што је краткорочно политички губитак не може да средњорочно претвори у политичку корист”, закључује Клачар.

Он истиче да ће се лидер СПС-а наћи на месту које ће у наредним недељама и месецима бити веома важно, односно да ће као председник Скупштине учествовати у међустраначком дијалогу уз посредовање Европског парламента, чији ће бити циљ да се спусте тензије и поправе изборни услови.

“Може да буде нека врста политичког посредника и човек компромиса. Из свега тога може да изађе као особа које је постигла договор. Такође, он ће бити у институцији која би требало да представља грађане и која му омогућава контакт са бирачима. Дачић ће за то бити мотивисан. Он је ‘човек народа’ и није неко ко би избегао такву врсту комуникације. У ситуацији када СПС има проблем са рејтингом, функција председника парламента ће му омогућити да се више бави странком”, сматра Клачар.

Колико је Дачић заиста изгубио биће јасније када будемо знали шта је све део политичког договора о формирању владе, односно колико ће ресора и које социјалисти добити у њој. Непознато је, такође, да ли је у договор укључена подршка СПС-а Александру Вучићу на председничким изборима 2022, што такође неће бити добро за рејтинг социјалиста, нарочито ако се има у виду да ће у исто време бити одржани и парламентарни избори.

Гледано средњорочно, Дачић је коалицијом са Александром Вучићем у претходних осам година изгубио чак 230.000 гласова. Ипак, на дужи рок, у последњих 20 година, готово да нема владе чији део није био СПС.

(Нова.с)

НСПМ