Ју-Ес Њуз енд Ворлд Рипорт: Србија на 71. месту по квалитету живота на листи од 80 земаља света

692

Србија се нашла на 71. месту на листи од 80 земаља света у категорији квалитет живота, која обухвата развијено тржиште рада, политичку и економску стабилност, добар здравствени и образовни систем и друго, показује анализа америчког магазина „У.С неwс & wорлд репорт“.

Док су на врху листе Швајцарска, Канада, Шведска, Данска, Аустралија и Норвешка, а на дну су Пакистан, Либан, Алжир и Иран.

Три године узастопно Швајцарска је у самом врху држава по квалитету живота. Држава се, кажу, „доследно истиче у перцепцији пословно оријентисане метрике и квалитета живота“. То је резултат одговора који је дало више од 20.000 учесника истраживања које спроводи поменути магазин.

Пословни лидери и грађани из 36 земаља процењују 80 држава према 75 критеријума, између осталих, квалитет живота, економски утицај, моћ, образовање, еколошка прихватљивост, културни утицај, отвореност за пословање, покретљивост, авантуризам и наслеђе…

Највећи скок ове године бележи Јапан који је са петог места 2018. сада на другом месту. Глобална репутација Јапана побољшана је у пет категорија.

Иако је листа за 2019. релативно неизмењена у поређењу са претходном годином ипак има „новајлија“. Тако је ове године Холандија по квалитету живота пала на 11 место, док је Норвешка по квалитету живота високо оцењена.

Рангирање „У.С неwс & wорлд репорт“ део је аналитичког пројекта названог извештај о Најбољим земљама за 2019, који говори о „вредностима постојања снажног глобалног статуса држава које се такмиче за инвестиције, туристе и утицај“, каже професор маркетинга Дејвид Рејбстејн у школи Вартон из Пенсилваније.

Извршни уредник у У.С. Неwс & Wорлд Репорт Ерик Гертлер каже да данашњи потрошачи имају бесконачне изборе о томе где уложити свој капитал и време. Спискови попут овог, тврди Гертлер, пружају грађанима и лидерима податке који им помажу у доношењу одлука о важним пословним и животним питањима.

У првих десет земаља нашла се опет Француска и то пре свега због свог културног утицаја и наслеђа. Норвешка као новајлија на овогодишњој листи, најбоље је рангирана на основу тога какве услове пружа у подизању деце те „зеленом, здравом животу“. Сједињене Државе одржале су стабилан ниво задржавајући осму позицију и то пре свега по томе колики утицај имају у свету.

Иако на седмом месту, Аустралија је међу првих пет земаља као седиште бројних светских корпорација, дестинација за путовања и рај за пензионере.

Шведска је поново међу првих десет земаља а котира се и међу првих пет држава које се одлукују пре свега по заштити животне средине, одгајању деце, а и седиште је бројних светских корпорација.

Британија је редовно у првих пет држава, а одликује се пре свега по предузетништву те културном утицају. Немачка се високо котира и у првих је пет је по образовању, предузетништву, моћи и утицају.

Канада је међу прве три, позицију коју стиче захваљујући свом пријатељски настројеном пословном окружењу. Занимљиво је то да је Канада по квалитету живота најбоље оцењена држава међу генерацијом такозваних миленијалаца.

Од земаља региона, најбоље је пласирана Хрватска на 49. месту, док је Словенија на 53. месту, Румунија на 58. и Бугарска на 63. Кина је на 20. месту, а Русија на 27. месту.

Србија је најбоље пласирана у категорији моћи где је на 46. месту. У тој категорији која која обухвата и политички и економски утицај, чврсте међународне савезе и снажну војску, на врху листе су САД, Русија, Кина, Велика Британија, Немачка и Француска, а на дну Румунија, Бугарска, Уругвај, Хрватска, Словенија и Летонија.

У категорији грађанство, која обухвата бригу о људским правима и животној средини, родну равноправност, верске слободе и друго, Србија се налази на 57. месту, док су на врху листе Норвешка, Шведска, Швајцарска, Канада, Финска и Данска, а на дну Египат, Тунис, Либан и Иран.

Србија је на 58. месту у категорији предузетништво, што обухвата повезаност са светом, образованост становништва, развијеност инфраструктуре, иновативност и друго. Најбоље рангирани су Немачка, Јапан, САД, Велика Британија и Швајцарска, а на дну Ангола, Казахстан, Боливија и Гватемала.

У категорији авантуризам, која обухвата пријатну климу, природне лепоте, добар провод и сексипил, Србија је на 64. месту, док су на врху листе Бразил, Италија, Шпанија, Тајланд и Грчка, а на дну Пакистан, Саудијска Арабија и Иран.

Кад је реч о наслеђу што подразумева богату историју, одличну храну, бројне културне атракције и друго, Србија је на 66. месту, док су на врху листе Италија, Шпанија, Грчка и Француска, а на дну Бахреин, Ангола, Катар и Гана.

(Данас)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ju-es-njuz-end-vorld-riportsrbija-na-71.-mestu-po-kvalitetu-zivota-na-listi-od-80-zemalja-sveta.html