Љимај о дијалогу с Београдом

319

ПРИШТИНА – Фатмир Љимај, копредседник приштинског тима за наставак дијалога са Београдом, изјавио је да Приштина треба да настави тај процес, али да није у обавези и да прихвати сваки споразум који јој буде понуђен, пренела је ГазетаЕxпрес.

Учествујући у емисији „Пресинг”, телевизије Т7, Љимај је оценио да нема дилеме да с тим у вези постоје различита гледишта те да су, како тврди, „две од три позиције у досадашњем дијалогу нанеле штету Косову”.

Зато је, каже, сврха да се с тим у вези постигне сагласност, на чему тим за дијалог и ради.

Оценио је и да појединачни ставови такође не помажу Косову, а као пример је навео опцију корекције границе за коју се залаже косовски председник Хашим Тачи.

Према Љимају, то је „савез Прешева са Косовом”.

Рекао је и да у овом тренутку не верује Тачију и сматра да ни, како каже, косовски председник, као ни други носиоци институција у земљи не могу да износе појединачна мишљења.

Сматра и да Србије не доприноси стварању услова за наставак дијалог.

„Ми као Косово треба да идемо у дијалог. Међутим, не морамо прихватити сваки споразум који нам буде понуђен”, казао је Љимај, преноси Танјуг.

У реконструкцији Владе Косова, ДСК тражи место премијера и оставку председника парламента

ПРИШТИНА – Потпредседник Демократског савеза Косова, Љутфи Хазири је изјавио да је потребно да се изврши реконструкцију Владе Косова као предуслов за наставак дијалога са Србијом и да ће у тој Влади ДСК захтевати функцију премијера док ће тражити оставку председника парламента, пошто, по њему, Демократска партија Косова има председника Косова. Учествујући у емисији КТВ, Хазири каже да би функција председника парламента у таквој ситуацији требала да припадне другој опозиционој странци, Самоопредељењу.

Он сматра да би после 30 дана од постизања свеобухватног, правно обавезујућег споразума са Србијом, на Косову требало одржати парламентарне изборе.

Потврдио је још једном ранију изјаву да су имали понуду од стране ДПК да заједно руше владу Рамуша Харадинаја.

Он процењује да ће тврдоглавост премијера Рамуша Харадинаја коштати функције премијера Косова.

Хазири оцењује да ће Харадинај наставити да задржава на снази таксу од 100 одсто на робу која се увози из Србије и Босне и Херцеговине, да ће због тога влада пасти док ће Харадинај пад владе објашњавати као резултат отпора према Србији, преноси Бета.

Одлуке и понашање владајуће коалиције, према Хазирију доводе у питање односе са страним пријатељима Косова.

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/422189/Ljimaj-o-dijalogu-s-Beogradom