Љимај: Припрема се платформа дијалога са Србијом

938

Преговарачки тим Косова за дијалог са Србијом припрема платформу за разговоре који ће бити израз јединства Косова, независно од тога што две велике опозиционе странке, Демократски савез Косова и Самоопредељење, нису подржале тим, изјавио је заменик премијера и копредседавајући екипе за преговоре, Фатмир Љимај.Наводећи да ће платформа бити главни стуб на коме ће се заснивати цео процес дијалога Косова и Србије, Љимај није прецизирао да ли ће њоме бити утврђене “црвене линије” у дијалогу.

“Биће то јединствени став Републике Косово. То ће бити документ који ће бити водич косовске државне делегације, институција Косова и тако ће Косово имати јединствену поруку, јединствен глас у будућим разговорима са Србијом”, казао је Љимај за радио Слободна Европа.

 

Преговарачки тим Косова, који је формиран у Скупштини Косова у другој половини децембра прошле године, тренутно ради на припреми наставка дијалога са Србијом за шта очекује и идеје и предлоге као и документа о досадашњем току дијалога од стране председника Косова Хашима Тачија.

Формирање преговарачке екипе је резултат стремљења Владе Косова да ојача своју улогу у дијалогу са Србијом, што политички аналитичари на Косову виде као покушај смањења улоге председника Тачија у дијалогу.

До јачања идеје о стварању преговарачког тима дошло је након што је Тачи изнео идеју о промени граница, чему се супростављају премијер Косова Рамуш Харадинај, Влада Косова и све странке заступљене у косовском парламенту.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:771412-Љимај-Припрема-се-платформа-дијалога-са-Србијом