Џевад Галијашевић: Ниче „нова Маоча” надомак Цазина

972

Аутор: Душанка Станишић

Селефије масовно граде куће у крајишком селу Стијена, уз поруку њиховог вође да нико од њих није отишао у Сирију, али су спремни да „увек бране своју државу”

Од нашег дописника

Сарајево – Медијска сазнања да у Стијени, крајишком селу код Цазина, припадници тамошње селефијске заједнице масовно граде куће поново су актуелизовала причу о вехабијским насељима на подручју Федерације БиХ, као главним полазиштима с којих је у редове Исламске државе и сличних терористичких организација отишао никада званично утврђени број грађана БиХ.

Нове куће, на купљеном земљишту, ничу око месџида (верског објекта) у коме се окупљају селефије које делују у оквиру параџемата, једног од 22 који су 2016. године одбили ставити се под окриље Исламске заједнице БиХ.

У извештају о дешавањима у Стијени, сарајевски „Аваз” у први план ставља велику забринутост мештана и њихов страх због помисли да у њиховом селу ниче „нова Маоча”, место код Сребреника које одавно важи за највеће упориште радикалних исламиста, међу којима је био и Нусрет Имамовић, један од тренутно 10 најтраженијих терориста света.

За разлику од својих забринутих комшија, Бајро Каиљковић, који, према наводима „Аваза”, заједно са својим братом води главну реч у параџемату, па тако и у експресном ницању новог насеља, не види никакав проблем у томе што „људи граде куће” и што су градитељи тих кућа „људи који имају браду”.

„Шта је проблем? Може свако купити земљу и на њој градити шта му је воља. Не знам зашто то некоме смета. Ми смо обични људи, који имају своју визију пута у џенет. Имамо своје виђење и то је то. Ко каже да се ми морамо понашати и практицирати онако како реис каже? Не морамо. И још нешто, одавде нико није отишао у Сирију. Ми смо спремни своју државу бранити, увек”, нагласио је Каиљковић за „Аваз”.

Министар безбедности БиХ у техничком мандату Драган Мектић кратко је за „Политику” рекао да „нема сазнања о дешавањима у Стијени” и да он „не верује у то што ’Аваз’ пише”.

Вести о ницању „нове Маоче” у цазинском селу Стијени стручњак за безбедност Џевад Галијашевић тумачи као „настављање процеса успоставе вехабијских кампова и насеља, малих калифата, малих државица”, које су, каже он, у ствари функционални израз тероризма.

„На овај начин се гради антиуставно друштво у континуитету и ово није изолован случај. Када би у федералном делу БиХ имали истраживачки приступ, видели би да Стијене нису једини нови феномен и да процес успоставе паралелних џемата није прекинут упркос залагањима врховног поглавара ИЗ у БиХ Хусеина Кавазовића”, рекао је Галијашевић за наш лист.

Вехабијска насеља попут овог у Стијенама, а има их много у ФБиХ, према Галијашевићевим речима, граде се на изолованим местима, одакле се „доминира простором” и врши својеврсно осматрање и „притисак на секуларизоване муслимане”.

„Циљ изградње тих насеља јесте да се од БиХ, али и од Бошњака муслимана, направи политички исламизирана заједница у којој ће то бити најбитнији и једини идентитет. Оне, дакле, представљају трајни извор претње, процес на који нема адекватне реакције, како већинских Бошњака муслимана, тако и безбедносних структура у БиХ, као ни правосудних институција”, упозорава Галијашевић.

Он напомиње да све то што се догађања није смишљено у БиХ него је то „модел авганистанских ветерана који су донели припадници одреда ’Муџахид’, Хамаса, египатске групе или неке друге од разних терористичких организација које су боравиле на простору БиХ”.

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/426139/Nice-nova-Maoca-nadomak-Cazina